Performing the Museum

Področje
Interdisciplinarni projekti 
Producent
Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU) (partner) 
Vodja
Muzej suvremene umjetnosti Zagreb (HR) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura / Projekti sodelovanja 2014
Podpora EU
200.000 EUR
Leto
2014 
Splet
https://www.glu-sg.si/project/slo-muzej-v-gibanju/ 

KGLU-performing-the-museumVodja projekta: Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb (HR)
Partnerji: 
Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec (SI), Fundació Antoni Tàpies (ES), Muzej savremene umetnosti Vojvodine (RS)

Trajanje projekta: 01. 11. 2014 – 31. 10. 2016

Povezovanje v mednarodne partnerske mreže in izmenjava izkušenj ter znanj, predstavlja danes zelo pomemben segment dela v sodobnih muzejih in je posledično tudi vir bogatenja vsebin, ki jih le-ta ponuja.
Specifične zgodovine institucij, posebnosti njihovih arhivov in zbirk pa nudijo bogate nabore tem za premislek tudi o sedanjosti in vlogi umetnosti in umetniških institucij v svetu danes. Koroška galerija likovnih umetnosti se je v okviru projekta Performing the museum povezala s še tremi muzeji, Muzejem suvremene umjetnosti Zagreb, ki je prevzel vlogo koordinatorja, Fundacio Antoni Tapies iz Barcelone in Muzejem suvremene umjetnosti Vojvodine iz Novega Sada. Gre za uveljavljene muzeje z dolgoletno tradicijo, zanimivimi umetniškimi zbirkami in bogatimi strokovnimi izkušnjami.

V dvoletnem projektu se bodoo osredotočili na vlogo sodobnega muzeja. Danes muzej ni več zgolj institucija, ki shranjuje, proučuje in razstavlja umetniška dela, ampak predvsem aktivno sodeluje z občinstvom. Zato so razvili kombinacijo razstav, izobraževalnih programov in aktivnosti, ki temeljijo na participativnem pristopu, ustvarjanju znanja in uvedbo novih modelov posredovanja umetnosti.  Konkretno to pomeni, da bodo poleg drugih aktivnosti v KGLU v obdobju dveh let organizirali dve mednarodni razstavi, v okviru šestih načrtovanih razstav pa se bo zvrstilo mnogo mednarodno priznanih umetnikov in strokovnjakov, organizirali bodo kuratorske rezidence, razvili digitalni arhiv umetniških del in javno dostopen izobraževalni portal. Nasploh je večina aktivnosti zasnovana tako, da bo občinstvu nudila možnost sodelovanja in soustvarjanja.

 

Aktivnosti projekta:
Zaključuje se projekt Muzej v gibanju
Razstava Muzej v gibanju na ogled še do 13. marca! (2016)
Razstava Muzej v gibanju (2015)

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja