PERIFERNE VIZIJE – k transnacionalni založniški kulturi

Področje
Vizualne umetnosti 
Producent
Maska Ljubljana (partner) 
Vodja
KULTURTREGER (HR) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2021–2027) – KULTURA / Projekti sodelovanja - "srednji"
Podpora EU
402.515 EUR
Leto
2021 

Koordinator: KULTURTREGER (HR)
Partnerji: Maska Ljubljana (SI), European Institute for Progressive Cultural Policies (AT), Civic Association Kuda.org (RS), Kontrapunkt Skopje (MK), Multimedia Institute (HR)

Podpora EU: 402.515 EUR
Podpora EU za slovenskega partnerja: 69.252,00 EUR
Trajanje projekta: 1. 6. 2022–31. 5. 2024

Maska v sklopu projekta Periferne vizije opozarja na odprti poziv za jugofuturistično produkcijo s področja uprizoritvenih umetnosti. Ustvarjalke in ustvarjalce pozivajo, da do vključno 31. decembra predložijo vsebinski in formalni predlog za uprizoritev, ki se navezuje na avtorsko interpretacijo teme jugofuturizma.

Projekt PERIFERNE VIZIJE – k transnacionalni založniški kulturi  / Peripheral Visions – towards a trans(l)national publishing culture (PVTTPC) razširja prejšnja sodelovanja in povezuje 8 organizacij iz 6 držav EU in držav zunaj EU, da se odzovejo na razdrobljenost kulturnega polja in digitalno prezasedenost, ki jo povzroča trenutni kontekst pandemije. Partnerji so za to še posebej primerni, saj ustvarjajo vrhunske kulturne vsebine, prakse in znanja, vključno s poglobljenimi raziskavami novih digitalnih tehnologij, ter dosegajo veliko in raznoliko občinstvo.

Jedro projekta je mednarodna izmenjava med manjšimi kulturnimi in jezikovnimi konteksti na evropskih polperiferijah, pri čemer se medsebojno podpirajo s koprodukcijo, soustvarjanjem, prenosom znanja in izkušenj ter deljenja virov. Z večjezičnim založništvom, transdisciplinarno kulturno produkcijo, alternativno distribucijo, izmenjavo znanja, digitalnimi vsebinami, odprtokodnimi digitalnimi tehnologijami in novimi formati iger projekt ustvarja mednarodni prostor za ustvarjanje in eksperimentiranje v založništvu.

S ciljem presekanja hrupa, ki povzroča ohromelost komunikacije med kulturnimi producenti in umetniki v manjših kulturnih kontekstih, spodbuja ustvarjalnost in kroženje umetnikov in del, omogoča nadnacionalno distribucijo vsebin in izmenjavo praks ter gradi zmogljivosti z izkoriščanjem prednosti novih tehnologij.

Maska bo v okviru projekta v sozaložništvu s partnerji projekta v nemščino (EIPCP, Avstrija) in hrvaščino (MaMa, Zagreb) prevedla novoizdano knjigo Bojane Kunst Življenje umetnosti: prečne črte skrbi ter Festival performansa posvetila temi skrbi, glavni temi monografije Bojane Kunst. V sozaložništvu bo izdala zbirko esejev C-section arabskih ženskih avtoric (MaMa, Zagreb). V okviru projekta je že izšla dvojezična težko pričakovana številka revije Maska JUFU 2.0, kratek manifest YUFU pa bo objavljen v kar treh jezikih (nemščina, hrvaščina, špančina) na digitalni odprtokodni platformi, ki jo bo razvil slovenski kolektiv Kompot. Znanje, ki ga bo kolektiv osvojil pri razvoju skupne uredniške platforme, bo predstavil v okviru mednarodne delavnice. Objavili smo tudi javni poziv YUFU za gledališko produkcijo, ki se bo ukvarjala s problemom življenja v regiji v bližnji prihodnosti in bo izhajala iz teme jugofuturizma. Najmočnejši predlog bomo izbrali in bo premierno uprizorjen januarja 2024. Z Radiem Študent bomo pripravili 5 radijskih oddaj in 5 videov na temo jugofuturizma.

Aktivnosti projekta:
* Poleti 2022 je izšla nova številka revije Maska JUFU II, ki so jo septembra predstavili na festivalu Bitef v Beogradu (RS).
– Septembra 2022 so na festivalu Bitef v Beogradu (RS) organizirali konferenco Šelestenje trenirk prihodnosti. 
* Odprti poziv YUFU za jugofuturistično produkcijo s področja uprizoritvenih umetnosti. Rok prijave 31. december 2022.

Projekti s področja