Novice

Razstava Muzej v gibanju na ogled še do 13. marca!

Koroška galerija likovnih umetnosti vabi tudi na bralno delavnico z raziskovalnim kolektivom revije ŠUM (10. marec) ali javno vodstvo po razstavi (11. marec). Razstava je del projekta Performing the Museum, ki je podprt s strani EU v okviru programa Ustvarjalna Evropa.

Kultura · 1. marca 2016

Koroška galerija likovnih umetnosti (KGLU) sporoča, da je razstava Muzej v gibanju na ogled še do 13. marca 2016. Ob zaključku razstave ste v četrtek, 10. marca 2016, ob 15. uri vabljeni na delavnico za odrasle z raziskovalnim kolektivom revije ŠUM in v petek, 11. marca 2016, ob 17. uri na javno vodstvo po razstavi s kustosinjo, dr. Barbaro Steiner.

Razstava je del mednarodnega projekta Performing the Museum, ki ga KGLU izvaja v sodelovanju s partnerskimi muzeji: Muzejem suvremene umjetnosti Zagreb, Muzejem savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad in Fundació Antoni Tàpies, Barcelona. Projekt se osredotoča na vlogo umetnostnega muzeja v sodobni družbi: danes muzej ni več zgolj institucija, ki shranjuje, proučuje in razstavlja umetniška dela, ampak predvsem aktivno sodeluje z občinstvom.

Vabljeni na obisk!

Bralna delavnica z raziskovalnim kolektivom revije ŠUM

četrtek, 10. marec 2016 od 15. do 18. ure
Na podlagi branja besedila A Tank on a Pedestal: Museums in an Age of Planetary Civil War, umetnice in teoretičarke umetnosti Hito Steyerl, ki kritično tematizira aktualno redefinicijo muzejev umetnosti, vezano tudi na širše premike znotraj polja sodobnih umetnosti, bomo na delavnici nagovorili nekatere ključne tematike, kot so recimo: »lokalizacija« umetnosti, zgodovinski, etnografski, participatorni obrat idr. Na podlagi prebranega bomo v dialogu z iztekajočim se razstavnim projektom Muzej v gibanju, poskušali identificirati ključne problematične točke, prepreke in potencialnosti domnevno nove paradigme muzejev umetnosti, predvsem pa se osredotočili na konceptualizacije participatornega obrata v sodobni umetnosti, (javnih) institucijah umetnosti in širše, v navezavi na pojem uprizarjanja javnosti (B. Kunst) v kontekstu aktualne privatizirane javne sfere.
Udeležba na delavnici ne predpostavlja poznavanja besedila, je pa to zaželeno. Besedilo je prosto dostopno na povezavi.
Delavnica je brezplačna. Zaradi lažje organizacije so obvezne prijave po telefonu: 02 88 22 131 ali na e-mail: galerija@glu-sg.si do 7. marca 2016.

Javno vodstvo po razstavi Muzej v gibanju

petek, 11. marec 2016, ob 17. uri 
Vodila bo kustosinja razstave, dr. Barbara Steiner. Vodstvo bo potekalo v angleškem jeziku s sočasnim prevodom v slovenščino.
Barbara Steiner je v okviru mednarodnega projekta Performing the Museum opravila obsežno raziskavo arhiva mednarodnih razstav, ki so v KGLU potekale pod pokroviteljstvom EU od leta 1966. Njeno raziskovanje in razmišljanje je tako postalo bistveni del razstave, ki postavlja razstavo – katalog – zbirko v medsebojni odnos in umešča umetniška dela poleg arhivskega gradiva in reprodukcij. V tem kontekstu so poleg mnogih slovenskih umetnikov (Miha Maleš, Božidar Jakac, Ive Šubic, Lojze Logar, Jože Tisnikar …) na ogled dela svetovno priznanih avtorjev: francoskega konceptualnega umetnika Daniela Burena, mojstra abstraktne umetnosti Victorja Vasarelyja in vodilnega grafika 20. stoletja, Johnnyja G. Friedlaenderja. Posebno mesto je namenjeno Henryju Mooru, enemu svetovno najbolj znanih modernističnih kiparjev, ki je bil referenčna osebnost v zgodovini galerije.

 

Projekt Performing the Museum s podporo podprograma Kultura, programa Ustvarjalna Evropa Evropske unije je uspešno kandidiral na razpisu za projekte sodelovanja za leto 2014.

Več o projektu na spletu KGLU tukaj, na CED Slovenija pa tukaj.
Informacije o razpisu za projekte sodelovanja 2014 so dostopne tukaj, rezultati razpisa pa tukaj.