All Strings Attached: Pioneers of the European Puppetry Behind the Scenes

Področje
Uprizoritvene umetnosti (gledališče, ples) in glasba 
Producent
Lutkovno gledališče Ljubljana (partner) 
Vodja
COMUNE DI CIVIDALE DEL FRIULI (IT) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura / Projekti sodelovanja 2015
Podpora EU
199.476 EUR
Leto
2015 
Splet
http://allstringsattached.eu/ 

Projekt: Pionirji evropskega lutkarstva pod drobnogledom
Vodja projekta: COMUNE DI CIVIDALE DEL FRIULI (IT)
Partnerji: Lutkovno gledališče Ljubljana  (SI)
Ostali partnerji: Academy of Arts, University of Osijek (HR), TÍTERES ETCÉTERA SL (ES), East Street Arts (UK), Kunstencentrum Vooruit vzw(BE)

All Strings Attached (LGL)Številne lutkovne zgodbe se še danes skrivajo po zaprašenih podstrešjih, v pozabljenih skrinjah, vsekakor pa težko poiščejo pot iz muzejskih arhivov. Namen pridobljenega projekta, v katerega Lutkovno gledališče Ljubljana vstopa skupaj z italijansko občino Čedad, s špansko gledališko skupino Etcetera in s hrvaško Umetniško akademijo Osijek, je pozabljene zgodbe velikih lutkovnih mojstrov izpostaviti in predstaviti širšemu občinstvu.
Sodelujoči partnerji se ponašajo z dragocenimi zbirkami znamenitih lutkarjev, ki so v prvi polovici 20. stoletja vsak v svoji deželi pomembno vplivali na razvoj lutkovne umetnosti.

Projekt z izvirnim naslovom All Strings Attached: Pioneers Of European Puppetry Behind the Scenes je zamišljen kot celostna potujoča umetnina. Izpostavlja miniaturno gledališče očeta slovenskega lutkarstva Milana Klemenčiča, marionetno gledališče I Piccoli di Podrecca Vittoria Podrecce, ki je s svojim varietejskim in opernim programom pomembno vplival na evropsko lutkovno umetnost ter dela Hermenegilda Lanza, ki v družbi skladatelja Manuela de Falla in pesnika Federica Garcíe Lorce velja za utemeljitelja španskega lutkarstva.

Prvi del projekta bo namenjen raziskovanju, konserviranju-restavriranju razmeroma slabo ohranjenih lutk in izmenjevanju znanja s področju varovanja lutkovne dediščine. V drugem delu pa bodo v sklopu projekta dosežki lutkovnih mojstrov celostno predstavljeni z nizom lutkovnih razstav, oživljenih lutkotečnih predstav in ciljnih delavnic, ki bodo spremljale izbrane evropske festivale s področja lutkovne umetnosti.
(Vir: LGL)

Trajanje projekta: 31. julij 2015–30. julij 2017

Aktivnosti projekta:
Kako dobro poznate lutkarsko preteklost?

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja