CEE Animation Workshop 2019–2021 (2.leto)

Področje
Filmski in avdiovizualni projekti 
Producent
Društvo slovenskega animiranega filma (DSAF) (vodja) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - MEDIA / Podpora za usposabljanje 2019 (FPA 2018)
Podpora EU
160.000 (2.leto)
Leto
2019 
Splet
https://www.ceeanimation.eu/workshop/ 

Vodja projekta: Društvo slovenskega animiranega filma (DSAF)
Partnerji: Zveza društev slovenskih filmskih ustvarjalcev (SI), Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta (SI), Asociace animovaného filmu (CZ), CEE Animation Institute (CZ), Asociácia producentov animovaného filmu (SK)
Vrednost projekta: 205.000 EUR (za prvo leto)
Višina podpore EU: 155.000 EUR (1. leto); 160.000 EUR (2. leto)
Trajanje projekta:  1. september 2018–31. avgust 2021

CEE Animation Workshop je evropski program strokovnega usposabljanja za producente in ustvarjalce animiranih filmov iz držav z nizko avdiovizualno (AV) zmogljivostjo.

Cilj usposabljanja je dvig kompetenc producentov in ustvarjalcev predvsem iz Srednje in Vzhodne Evrope oz. omogočanje dostopa do financiranja in trgov s spodbujanjem koprodukcij in trajnostnih poslovnih modelov na področju animacije.

Fokus usposabljanja so animirani projekti v razvoju (celovečerni in kratki filmi, serije in hibridne forme) iz držav z nizko AV produkcijsko zmogljivostjo. Prijavijo se lahko producenti in ustvarjalna ekipa s projektom ali drugi strokovnjaki brez projekta (animacijski studii, oblikovalci politik, prikazovalci, distributerji itd.).

Enoletno usposabljanje je sestavljeno iz treh srečanj oz. modulov in vmesnega spletnega svetovanja. Prvi modul (december) je namenjen razvoju vsebin, drugi (marec) pa produkciji in financiranju. Fokus tretjega modula (maj) je dostop do trgov in poteka v okviru koprodukcijskega srečanja CEE Animation Forum (prej Višegrad Animation Forum – VAF), kjer imajo udeleženci možnost predstavljanja projekta mednarodnemu panelu odločevalcev.

Moduli potekajo pod mentorstvom izkušenih mednarodnih strokovnjakov in zajemajo najnovejše trende v produkciji, trženju in distribuciji, študije primerov mednarodnih koprodukcij, finančne in pravne zadeve ter druge pomembne produkcijske in promocijske elemente. Poseben poudarek je na vključevanju ustvarjalcev različnih profilov, ki prek skupinskega dela delijo svoje izkušnje in veščine. Prvi del usposabljanja je potekal med dec. 2018 in majem 2019. Drugo edicijo usposabljanja pa bodo izvedli med dec. 2019 in majem 2020.

Na razpisu podprograma MEDIA za usposabljanje AV strokovnjakov (EACEA 09/2017; rok 26. 4. 2018) se je CEE Animation Workshop izkazal za prepričljivo zastavljen projekt z mednarodnim potencialom in kakovostnim partnerskim konzorcijem. Kot eden od osmih na novo podprtih projektov je bil uspešen v konkurenci 127 prijavljenih projektov iz 30 držav na razpisu za podporo organizatorjem usposabljanj EACEA 09/2018 (rok 26. april 2018).

Prijava DSAF je prejela 86 točk, v utemeljitvi ocene CEE Animation pa je izpostavljeno:
Predstavljeni projekt sledi ciljem razpisa s krepitvijo kompetenc ustvarjalcev animiranega filma iz Srednje in Vzhodne Evrope in zagotavljanjem enakopravnega dostopa do financiranj in mednarodnih trgov. Usposabljanje se osredotoča na koprodukcije in trajnostne poslovne modele v različnih formatih AV vsebin (TV serije, celovečerni in kratki filmi ter novi digitalni formati). Čeprav je namenjen predvsem producentom, program hkrati vključuje tudi producente brez projektov, odločevalce iz inštitucij, ki razpolagajo s financami, TV prikazovalce, prodajne predstavnike, distributerje in druge akterje industrije iz regije. To bo spodbudilo izmenjavo znanj in pozitivne sinergije na področju animacije. Vsebina in metodologija sta relevantni /…/ Projektni tim ima primerne izkušnje, izbrani tutorji pa prihajajo iz industrije.

Preberite tudi:
DSAF ponovno uspešen na razpisu za dostop do trgov
CEE Animation Forum 2019
DSAF (Društvo slovenskega animiranega filma): Building a network (video)
DSAF prejel 155.000 EUR MEDIA podpore za krepitev animacije v Srednji in Vzhodni Evropi
Zgodovinski uspeh Društva slovenskega animiranega filma!
Uspešna izvedba CEE Animation Workshop

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja