Podprti projekti

Seznam

Dediščina Serenissime I. (The Heritage of Serenissima I.)

Dediščina Serenissime I. (The Heritage of Serenissima I.) (Partner)

Dediščina Serenissime I. (The Heritage of Serenissima I.)

(Partner)

Vodja projekta: Inštitut za dediščino Sredozemlja, Znanstveno-raziskovalno središče Koper, Univerza na Primorskem (SI)
Soorganizatorji: Leopold-Franzens Universität Innsbruck (AT), Università Ca' Foscari Venezia (IT), Università degli Studi di Padova (IT)
Pridruženi partnerji: Arheološki muzej Zadar (HR), Muzej grada Split (HR), Zavičajni muzej Bar (SCG), Zavičajni muzej Biograd n/m (HR)
Finančna podpora EU: 108.350 EUR

Namen projekta je predstavitev in razširjanje znanja o razvoju in širjenju kulturnih vrednot ob vzhodni jadranski obali, od Benetk do Bara, v času srednjega veka, ko je bilo področje Jadrana pod močnim vplivom Beneške republike.
Skozi projektne aktivnosti, usmerjene k promociji znanja o socio-ekonomskih integracijskih procesih pod vplivom beneške centralizirane ekonomije, so se raziskovalci osredotočili na prepoznavanje beneških kulturnih elementov na periferiji (Jadran in Centralna Evropa) in vplivov, ki so iz periferije prišli v Benetke. Osnova metodologije projekta so bile raziskave materialne kulture (npr. raziskave keramike, podvodne arheološke raziskave, manjša arheološka izkopavanja), ki so potekale na različnih lokacijah v sodelovanju s projektnimi in lokalnimi partnerji. Na podlagi sodelovanja je prišlo do izmenjav in razvoja znanstvenih pristopov in promocije materialnih ostankov.
Rezultati projekta so predstavljeni v obliki znanstvenih in poljudnih publikacij, multimedijskih zgoščenk, razstav in javnih predstavitev.

Kontakt: Red. prof. ddr. Mitja Guštin
Inštitut za dediščino Sredozemlja, ZRS Koper – UP, Garibaldijeva 1, 6000 Koper
www.zrs-kp.si