Kapa (The Beanie)

Področje
Filmski in avdiovizualni projekti 
Producent
Senca Studio, Zavod za kulturne dejavnosti (vodja) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - MEDIA / Podpora za posamezne projekte 2018
Podpora EU
30.000 EUR
Leto
2018 

Žanr: celovečerni otroški igrani film
Režiser: Slobodan Maksimović
Scenaristka: Saša Eržen
Producentka: Ida Weiss
Države koprodukcije: Slovenija, Hrvaška, Danska, Švedska
Število točk: 86 (prag: 80 za igrane filme, 77 za države nizke AV zmogljivosti)

Zgodba: Po tem, ko naletita na lažnega božička, se deček, ki nima nič, in deklica, za katero se zdi, da ima vse, znajdeta v nočni dogodivščini, ki jima bo prinesla uresničitev želja, a ne čisto tako, kot sta si predstavljala.

Ida Weiss, producentka:Podpore Ustvarjalne Evrope Medie smo zelo veseli, saj gre za ključna sredstva, s katerimi lahko projekt na dolgi poti k realizaciji razvijemo v skladu z načrtovano vizijo. Še posebej smo veseli tako velikega skupnega uspeha, saj gre za eno najbolj selektivnih podpor, ki jih evropska komisija namenja avdiovizualnemu sektorju. To le dokazuje, da ima slovenski film na evropskem nivoju imenitne avtorje in producente ter filmske zgodbe, ki jih vredno podpreti.”

Del utemeljitve ocene neodvisnih ocenjevalcev: »Zgodba o magičnem prijateljstvu, ki poveže dva otroka iz različnih okolij in spremeni njuna življena ni nova, je pa predstavljena na inovativen način in z ljubeznijo do detajlov. Scenarij kaže na jasno razumevanje otrokovega sveta, saj je predstavljena iz vidika sedemletnega dečka, in bo zagotovo nagovarjala širše otroško občinstvo /…/ Božično vzdušje dodatno poudari zgodbo /…/ božična Ljubljana ima kot prizorišče zgodbe odličen potencial /…/. Evropski in celo mednarodni distribucijski potencial je dober /…/ marketinška strategija pa inovativna.«

Projekt je bil leta 2018 izbran za prestižno MEDIA podprto delavnico Cinekid Script LAB,  šestmesečno scenaristično usposabljanje za filmske projekte namenjene otroškemu občinstvu, ki poteka pod okriljem najpomembnejšega filmskega dogodka za mlado občinstvo, Cinekid. V program je bilo izbranih dvanajst filmskih projektov iz cele Evrope, ki bodo deležni individualnega mentorstva priznanih filmskih strokovnjakov s področja scenaristike in razvoja filmskih vsebin za najmlajše filmsko občinstvo. Projekt je prav tako bil del domačega scenarističnega usposabljanja Scenarnica v organizaciji DSR.

V letu 2019 je bil projekt izbran za sodelovanje na specializiranih koprodukcijskih srečanjih za spodujanje vsebin za otroke, Cinekid in Warsaw Kids Forum.

Za več informacij glej Senca studio: http://senca-studio.si/


Foto: Željko Stevanić.

Projekti s področja