SYMBOLS – Culture of Death& Cultural Life: New audiences and creations around European Cemeteries!

Področje
Kulturna dediščina 
Producent
Pogrebno podjetje Maribor d.d. (partner) 
Vodja
FUNDACION MUNICIPAL DE CULTURA DE AVILES (ES) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura / Projekti sodelovanja 2014
Podpora EU
198.086 EUR
Leto
2014 
Splet
http://symbolsproject.eu/ 

Vodja projekta: FundaciónMunicipal de Cultura del Ayuntamiento de Avilés (ES)
Partnerji: Pogrebno podjetje Maribor d.d. (SI), Communauté de Communescommunes du Nebbiu (FR), Comune di Genova (IT), Dundee and Angus College (UK), Limerick Institute of Technology (IE)
Trajanje projekta: 1. oktober 2014–31. december 2016

simboliNamen projekta Simboli (Symbols) je raziskovanje pojavnosti, zgodb in interpretacij simbolov ter skozi to izboljšanje razumevanja kulturne dediščine pokopališč Evrope. Glavni sklopi projekta so bili vzpostavitev skupne baze simbolov, izvedba umetniških interpretacij simbolov (z razstavo), delavnice z mladimi (dijaki, študenti), delavnice s posebnimi ciljnimi skupinami (invalidi) ter izmenjava znanj v seminarjih.
Pri projektu sodelujejo Pogrebno podjetje Maribor, mestna občina Aviles (Španija), mestna občina Genova (Italija), Dundee & Angus college (Velika Britanija), Limerick School of Art & Design (Irska) in združenje občin Nebbiu (Francija).

Raziskovanje simbolov na pokopališču Pobrežje

Pomemben del projekta je približevanje simbolov na pokopališčih mladim in drugim posebnim ciljnim skupinam. Pogrebno podjetje Maribor je organiziralo posebno delavnico, na kateri so dijaki s pomočjo mobilnega vodiča Artour raziskovali pokopališče Pobrežje in simbole na njem.

Dodatno poglobljeno raziskavo je opravil strokovni raziskovalec mag. Matej Dasko, ki je odkrival najpomembnejše simbole na pokopališču Pobrežje ter zgodbe za njimi. Na podlagi njegovih ugotovitev so v mobilnem vodiču Artour nastale 3 posebne tematske poti, namenjene vsem obiskovalcem pokopališča.

Umetniške interpretacije simbolov

V okviru projekta sta potekali grafična delavnica o interpretaciji simbolov v Avilesu (Španija), kjer sta sodelovali dve študentki Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru, in delavnica v Dundeeju (Škotska), kjer so koreografi, glasbeniki in plesalci izdelali kratke video interpretacije izdelkov iz grafične delavnice.

V projektu je sodelovalo 39 umetnikov iz različnih držav (10 plesalcev, 7 glasbenikov, 5 koreografov in 14 grafikov) in njihova izbrana dela so del posebne razstave simbolov. Prva otvoritev razstave je bila 4. marca 2016 v Genovi (Italija). Razstava je bila nato marca 2016 predstavljena na Irskem ter aprila 2016 na Škotskem in v Franciji. V Mariboru bo razstava na ogled novembra 2016 v Vetrinjskem dvoru.
(vir: Pogrebno podjetje Maribor)

SYMBOLS – Culture of Death& Cultural Life: Pogrebno podjetje Maribor d.d.

Aktivnosti projekta:
Simboli v Mariboru
O dosežkih Ustvarjalne Evrope v Bruslju … tudi s slovenskimi gosti!

V branje priporočamo: Slovenske organizacije »spisale« že devet zgodb o uspehu…

Projekti s področja