Beautiful Wasteland (Lepa Pušča – Schöne Öde – Bella Brulla)

Področje
Vizualne umetnosti 
Producent
Gornjesavski muzej Jesenice (partner) 
Vodja
(AT) 
Razpis
Kultura 2000 (2000-2006) / Razpis Kultura 2000 za 2000-2002
Podpora EU
€ 80.256,00
Leto
2002 
Splet
http://www.unikum.ac.at/EU_2002_Folder/pusca_intro.html 

Vodja projekta: Universitätskulturzentrum UNIKUM (Kulturni center univerze v Celovcu), Klagenfurt (AT)
Soorganizatorji: Gornjesavski muzej Jesenice (SI), Unione dei Circoli Culturali Sloveni (Zveza slovenskih kulturnih društev), Trieste (IT), Kultur und Kommunikationszentrum St. Johann im Rosental (Kulturni in komunikacijski center Šentjanž v Rožu) (AT)
Pridruženi partnerji: Kraigherhaus, Kunstverein Kärten (AT), Museo della tradizione mineraria di Cave del Predil (IT), Slowenischer Kulturverein »Rož« (Slovensko prosvetno društvo Rož) (AT), Stazione di Topolò (IT)
Finančna podpora EU: 80.256 EUR

Namen projekta Lepa pušča je bil vzpodbuditi regionalno identiteto in spoštovanje do »neprivlačnega«. Umetniški dogodki in prireditve naj bi obiskovalcem in predvsem domačemu prebivalstvu odprli nove vidike. Pozornost avtorjev je bila usmerjena k temam, ki so značilne za vse tri kraje v obmejnem trikotu Avstrije, Slovenije in Italije (koroški Feistritz im Rosental / Bistrica v Rožu, slovenske Jesenice in furlanski Cave del Predil / Rabelj): voda, opuščeni industrijski objekti, železnica, muzeji, vsakdanja in industrijska kultura in večjezičnost.
Projekt je vključeval različne umetniške dogodke: PRIHOD, kjer so obiskovalci potovali skozi pokrajino in jo doživljali kot film, in MUZEJ, kjer so obiskovalci s pomočjo umetniških instalacij v muzejskih prostorih (Domovinski muzej v Podkloštru, Rudarski muzej Cave del Predil in Gornjesavski muzej Jesenice) odkrili nov pogled na klasično muzejsko zbirko. DECAY & READYMADE je bil posvečen vsakdanji stanovanjski kulturi prebivalcev, akcija LEPO GOVORITI pa je segla na področje večjezičnosti in udeležence popeljala po »jezikovnih pešpoteh«, kjer so stavki na tablicah v sedmih jezikih opisovali nenavadne podobe teh krajev. V okviru umetniškega dogodka NI UMETNOST NE so bili v Rablju predstavljeni portreti anonimnih industrijskih delavcev nekdanjih železarskih obratov in rudnikov. Z zaključnim projektom VODA so avtorji poizkušali simbolično preusmeriti tok rek z vodo, zajeto iz Save, Bistrice in Ria del Lago.

Več: www.unikum.ac.at

Kontakt: Irena Lačen Benedičič
Gornjesavski muzej Jesenice, Cesta Franceta Prešerna 45, 4270 Jesenice
www.gornjesavskimuzej.si

Videoposnetek s seminarja Slovensko-avstrijsko sodelovanje v okviru programa EU Kultura, 1. oktober 2008

by toni poljanec on Vimeo.

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja