(NON)ALIGNED MOVEMENTS Strenghtening contemporary dance in Western Balkans

Področje
Uprizoritvene umetnosti (gledališče, ples) in glasba 
Producent
Umetniško društvo Nomad Dance Academy Slovenija (partner) 
Vodja
Station service for contemporary dance (RS) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura / Projekti sodelovanja – Zahodni Balkan
Podpora EU
499.657 EUR
Leto
2020 
Splet
https://nomaddanceacademy.org/nonaligned-movements/ 

Vodja: Station service for contemporary dance (RS)
Partnerji: Lokomotiva centre for new initiatives in arts and culture (MK), Nomad Dance Academy Bulgaria (BG), Tanzfabrik Kreuzberg GUG (Haftungsbeschränkt) (DE), Umetniško društvo Nomad Dance Academy Slovenija (SI)
Podpora EU: 499.657 EUR
Trajanje projekta: 1. 3. 2021–31. 12. 2024

(Non)Aligned Movements (NAM; v prevodu Gibanja (ne)uvrščenih) je projekt, ki je namenjen spodbujanju ustvarjalnega in sodelovalnega potenciala v polju sodobnega plesa na Zahodnem Balkanu. Krepi družbeni vpliv sodobnega plesa na Balkanu z izboljšanjem njegovih zmožnosti za delovanje in sodelovanje, s promocijo plesne dediščine ter z vpisom plesa v prihodnje diskurze in kulturne prakse.

Projekt ima tri poglavitne stebre:
Predstavitev preteklosti, ki je usmerjena v ohranjanje plesne dediščine z raziskovanjem, konceptualizacijo in predstavitvijo, pri čemer se krepi znanje in izkušnje na področju digitalizacije v plesnem polju.
Refleksija prisotnosti, kar pomeni ustvarjanje kritičnega diskurza in razmislek o družbeni, kulturni in umetniški vrednosti sodobnega plesa v balkanskih družbah.
Ustvarjanje prihodnosti, ki bo usmerjena v izbiro ekološko odgovornega načina za zagotavljanje dobrih delovnih pogojev za umetnike in njihovo povezovanje z drugimi družbeno pomembnimi konteksti.

Projekt NAM želi posredovati izkušnje samoorganizacije, horizontalne organizacijske strukture, uravnoteženosti in odprtosti za vse podobno misleče akterje na področju plesa in uprizoritvenih umetnosti. Z NAM bomo ustvarili Balkanski odprti digitalni plesni arhiv, da bi predstavili sodobni ples kot pomembno kulturno dediščino naše regije. Okrepili bomo mrežo rezidenčnega programa v regiji, da bi omogočili mobilnost plesnih strokovnjakov v regiji, in bolje povezali regionalne plesne festivale.

NAM namenja posebno pozornost prikrajšanim skupnostim na balkanski sodobnoplesni sceni: prednost imajo ženske, LGBTQI in telesno raznoliki umetniki, prakse in izkušnje.

Partnerji projekta so: Servis za sodobni ples Stanica iz Beograda, Center Lokomotiva za nove pobude v umetnosti in kulturi iz Skopja, Nomad Dance Academy Slovenija iz Ljubljane, Nomad Dance Academy Bolgarija iz Sofije in Tanzfabrik iz Berlina.

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja