NK Svoboda (FC Freedom)

Področje
Filmski in avdiovizualni projekti 
Producent
IRIDIUM Film (vodja) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - MEDIA / Podpora za posamezne projekte 2019
Podpora EU
30.000 EUR
Leto
2019 

Žanr: celovečerni igrani film
Režiser: Boris Petkovič
Producent: Bojan Mastilović
Države koprodukcije: Slovenija, Grčija, Hrvaška, Nemčija
Število točk: 83/105 (prag: 80 za igrane filme, 79 za države nizke AV zmogljivosti)

Zgodba: Dva fanta, en iz Slovenije, drug iz Sirije, se srečata v begunskem taboru v Grčiji leta 2016. Oba sta stara 14 let, druži ju ljubezen do nogometa. Imata enake sanje, a njuna svetova sta drugačna. Ali lahko čisto prijateljstvo, ki se ustvari med njima, preseže in zmaga nad sovraštvom in strahom, ki ga spodbujajo drugi? Saj je vse, kar si želita, da bi lahko skupaj igrala nogomet.

Bojan Mastilović, producent: Podpora programa Ustvarjalna Evropa MEDIA nam veliko pomeni. Zavedamo se, kako velik in kvaliteten je nabor prijavljenih projektov, zato nam je v ponos in spodbudo dejstvo, da so ocenjevalci resnično razumeli in podprli našega. Razvojne poti smo planirali in izdelovali celo leto 2019 na delavnici EAVE, in prav ta podpora nam bo omogočila, da celoten potencial projekta razvijemo do konca.

Na aprilskem roku MEDIA razpisa za razvoj vsebine filmov je kandidiralo 303 projektov, uspešnih jih je bilo 70, skupno jim bo dodeljenih 2.730.000 EUR. Med njimi je 10 animiranih filmov, 22 ustvarjalnih dokumentarcev in 38 igranih filmov. Producentu Bojanu Mastiloviću (Iridium film) se je uspelo izboriti za edino podporo za Slovenijo z visokih 83 pridobljenih točk za mednarodno koprodukcijo FC Svoboda.

Del utemeljitve ocene neodvisnih ocenjevalcev: Gre za močno zgodbo o prijateljstvu v težkih časih, povedano iz perspektive 14-letnega begunskega dečka. Zgodba je relevantna in se opira na univerzalne vrednote. Tako zgodba kot scenarij sta kakovostna in imata nadnacionalni potencial za doseganje širokega občinstva. Razvojni načrt je konsistenten in poglobljen, zagotavlja podrobnosti za vsak aspekt strategije. Proračun je smiseln in vsebuje potrjene ključne elemente /…/ Distribucijski načrt je jasen in močan, potrjeni so partnerji na treh distribucijskih območjih. Območja distribucije so izbrana skladno s profilom projekta (tema, geografski fokus in koprodukcijska strategija). Projektni tim se zaveda vseh (prodajnih) prednosti projekta, na osnovi katerih ima veliko možnosti za promocijo in plasiranje, med drugim tudi za vzpostavljanje neposrednega kontakta z občinstvom (npr. partnerstva z NVO sektorjem, nogometaši, UEFA). Že v tej fazi je veliko projektnih partnerjev potrjenih ter obstajajo dobre možnosti financiranja v drugih evropskih državah. Razvite strategije prispevajo k potencialu izvedljivosti projekta.

Projekt je bil leta 2019 del MEDIA podprtega usposabljanja EAVE Producers Workshop.

Projekti s področja