Podprti projekti

Seznam

East Art Map – Umetnostni zemljevid Vzhoda – druga faza

East Art Map – Umetnostni zemljevid Vzhoda – druga faza (Partner)

East Art Map – Umetnostni zemljevid Vzhoda – druga faza

(Partner)

Vodja projekta: Društvo NSK (IRWIN), Ljubljana (SI)
Soorganizatorji: Afterall Publishing (UK), Karl Ernst Osthaus-Museum (DE)
Finančna podpora EU: 143.085 EUR

East Art Map II je druga faza mednarodnega projekta, ki ga je zasnovala skupina Irwin v letu 2001 in je poskus rekonstrukcije manjkajoče zgodovine sodobne umetnosti Vzhodne Evrope po letu 1945. Morda gre za najbolj široko zastavljen projekt umetniške dokumentacije Vzhoda o Vzhodu, ki vključuje skupino umetnikov, strokovnjakov, kustosov in kritikov. Projekt obsega spletno stran, knjigo, razstavo in simpozij.
V prvem delu projekta (2000/01) so Irwini k sodelovanju povabili 24 priznanih umetnostnih kritikov, kustosov in umetnikov iz Vzhoda in Zahoda, da izberejo do deset odločilnih umetniških del in projektov iz svojih držav, ki so nastali v zadnjih petdesetih letih.
Druga faza projekta želi zapolniti vrzeli prvega umetnostnega zemljevida. S tem namenom je East Art Map od januarja 2005 dostopen na spletu, kjer predstavniki zainteresirane javnosti lahko spreminjajo topografijo zemljevida. Interaktivna spletna stran naj bi spodbudila zbiranje podatkov in hkrati prispevala k demokratizaciji procesa izrisovanja zemljevida.
Septembra 2005 je bila v muzeju Karl Ernst Osthaus (Hagen, Nemčija) na ogled razstava East Art Museum z izborom umetniških del, ki predstavljajo del zemljevida East Art Map.
East Art Map predstavlja tudi izhodišče za mednarodno mrežo univerz Mind the Map! – History Is Not Given. V okviru tega sodelovanja univerze iz Leipziga, Dunaja, Beograda, Moskve, Poznana, Bonna in Gradca oblikujejo prakso raziskovanja na področju umetnostne produkcije Vzhodne in Zahodne Evrope in ponovnega (skupnega) premisleka zgodovine in teorije sodobne umetnosti.
East Art Map je podprt tudi v okviru projekta Relations s strani Kulturstiftung des Bundes (Zvezna kulturna fundacija, Nemčija).

Več: www.eastartmap.org

Kontakt: Miran Mohar, Andrej Savski, Borut Vogelnik
Društvo NSK, Metelkova 6, 1000 Ljubljana
www.nskstate.com/irwin