Festival Druga godba – enoletna podpora

Področje
Uprizoritvene umetnosti (gledališče, ples) in glasba 
Producent
Zavod Druga godba Ljubljana (vodja) 
Razpis
Kultura (2007-2013) / Sklop 1.3.6: Podpora evropskim kulturnim festivalom
Podpora EU
€ 75.000,00
Leto
2011 

Vodja festivala: Zavod Druga godba, Ljubljana

Finančna podpora EU: 75.000,00 EUR (ena izvedba festivala)

Druga godba je bila ustanovljena leta 1984 kot alternativa tedaj obstoječim festivalom, ki v svoje programe niso vključevali radikalnejših ali “drugačnih” glasbenih praks. Zato je bil na začetku njen program usmerjen v alternativni rock, “rock in oposition”, sodobni jazz in eksperimentalno godbo ter ponovno odkrivanje ter afirmiranje slovenske ljudske glasbe, prav tako pa je DG prva v bivši YU pričela z uveljavljanjem reggaeja in sploh drugih, lokalno etno obarvanih glasbenih žanrov iz drugih evropskih in predvsem neevropskih kulturnih okolij.

DG je bila prva v tem delu Evrope, ki je še pred “boomom” tako imenovane “world music” predstavljala izvajalce afriškega, arabskega, latinoameriškega ipd. etnopopa. Po tem je sopotnica legendarnega WOMAD festivala, s katerim je v 80-ih letih prejšnjega stoletja tud sodelovala. V 90-ih letih, ko se je v Sloveniji koncertna in festivalska ponudba razširila in odprla tudi nekaterim prej spregledanim praksam, predvsem na področju rocka in jazza, se je težišče programa premaknilo predvsem na področje t.im. “world music” in etno godb, čeprav so ostale v njem zastopane tudi vse ostale izvorne žanrske komponente – vendar v manjšem obsegu in pogostosti.

Ob svojem osnovnem programu je DG vzpodbudila in ponudila tudi vrste vzporednih prireditev: poulične animacije in koncerte, glasbene delavnice, prireditve za otroke, razstave, filmske predstave, predavanja – kot svoj spremljevalni program. V 90-ih je postala eden izmed programsko najmočnejših evropskih festivalov tovrstne godbe. Z večino pomembnih festivalov se je tudi povezala in postala je članica osrednje mednarodne organizacije tovrstnih prireditev European Forum of Worldwide Music Festivals. Redno pa sodeluje tudi z drugimi mednarodnimi organizacijami, kulturnimi centri in diplomatskimi predstavništvi tujih držav pri oblikovanju programa in izmenjavi izvajalcev.

Vir: Druga Godba

Za izvedbo festivala v letu 2011 je Zavod druga godba prejel sredstva na razpisu za leto 2011 za podporo evropskim festivalom.

Aktualno

Festival Druga godba 2011

I. del festivala, 7. – 14. maj 2011

Osrednji del  27. mednarodnega festivala Druga godba je letos obsegal sklop devetih koncertov, ki smo jih izvedli v štirih dneh med 7. in 14. majem. Tudi tokrat je šlo za žanrsko in geografsko zelo raznolike koncerte, posebna pozornost pa je bila namenjena najbolj aktualnim zvezdam glasb sveta in velikim glasbenim
talentom.

Več informacij: Druga godba (doc.)

Foto: Mundo Ninos delavnica – Maja Bjelica

II. del festivala, 2.- 5. november 2011

Več: CCP Slovenia

 

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja