MIR – Microgravity Interdisciplinary Research

Področje
Vizualne umetnosti 
Producent
Projekt Atol, Zavod za umetniško produkcijo, posredovanje in založništvo, Ljubljana (partner) 
Vodja
(UK) 
Razpis
Kultura 2000 (2000-2006) / Razpis Kultura 2000 za 2000-2002
Podpora EU
€ 134.450,00
Leto
2002 
Splet
http://sites.artsblock.ucr.edu/free-enterprise/mir-microgravity-interdisciplinary-research/ 

Vodja projekta: The Arts Catalyst, London (UK)
Soorganizatorji: Zavod Projekt Atol, Ljubljana (SI), Association Leonardo/Olats (FR), V2 Organisatie (NL)
Pridruženi partnerji: Institute for Contemporary Arts, London (UK), TV Gallery (RU)
Finančna podpora EU: 134.450 EUR

Projekt MIR je izšel iz umetniško-znanstvenih aktivnosti, ki jih je Zavod Projekt Atol od leta 1999 izvajal v sodelovanju s Centrom za pripravo in trening kozmonavtov Jurija Gagarina v Zvezdnem mestecu (Zvyozdny Gorodok) v predmestju Moskve. Na trening za parabolični polet projekta Biomehanika Noordung Kozmokinetičnega Kabineta Noordung so povabili tudi kuratorja organizacije Arts Catalyst, Roba La Frenaisa, in mu predstavili možnost sodelovanja s Flight Operations Projekta Atol v prihodnosti.
Iz tega prvega stika se je razvila serija dveh poletov, ki jih je financiral Arts Catalyst, leta 2002 pa je bil v sodelovanju s partnerji iz Francije, Nizozemske, Velike Britanije in Rusije ustanovljen konzorcij MIR (Microgravity Interdisciplinary Research). V okviru konzorcija sta bila v letu 2003 izvedena še dva eksperimentalna parabolična poleta, ki sta bila podprta tudi s strani programa Kultura 2000.
Projekti so bili namenjeni skupnemu delu umetnikov in znanstvenikov iz več kot desetih držav v pogojih parabolične mikrogravitacije. O projektih, nastalih v okviru sodelovanja Zavoda Projekt Atol z Arts Catalyst in konzorcijem MIR, je nastala knjiga Zero Gravity: A Cultural User’s Guide. Sodelujoči umetniki in znanstveniki iz Slovenije so bili Marko Peljhan, Dragan Živadinov, Dunja Zupančič, Vadim Fiškin in ekipi Projekta Atol in Kozmokinetičnega Kabineta Noordung.

Več: www.artscatalyst.org/projects/space/space_index.html

Kontakt: Marko Peljhan
Zavod Projekt Atol, Ane Ziherlove 2, 1000 Ljubljana
http://makrolab.ljudmila.org/atol

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja