Read Me I am Yours / Preberi me predano

Področje
Knjiga in prevodni projekti 
Producent
Društvo slovenskih pisateljev (vodja) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura / Projekti sodelovanja 2018
Podpora EU
200.000 EUR
Leto
2018 

Vodja: Društvo slovenskih pisateljev (SI)
Partnerji: FRAKTURA (HR), Galway Arts Centre Ltd. (IE)

Vrednost projekta: 385.694,36 EUR
Višina podpore EU: 200.000 EUR (51,85 %)
Trajanje projekta: 1. 12. 2018–30. 11. 2020

Projekt Read me I am yours / Preberi me predano je plod skupnega prizadevanja treh eminentnih literarnih organizacij z namenom promocije evropske literature, ki prihaja z manj znanih in uveljavljenih jezikovnih območij. Partnerji v projektu so organizacije, ki vodijo priznane literarne festivale v raznih delih Evrope in predstavljajo po številu govorcev manjše evropske jezike: Mednarodni literarni festival Vilenica, ki ga organizira Društvo slovenskih pisateljev, Mednarodni literarni festival Cúirt (Cúirt Idirnáisiúnta Litríochta), ki ga organizira Umetniški center Galway iz Irske, in Festival svetovne književnosti (Festival svjetske književnosti), ki ga organizira založba Fraktura s Hrvaške. Geografsko si vsi trije partnerji delijo nekatere skupne zgodovinske, družbene in politične izkušnje, zaradi katerih so na evropski ravni edinstveni. Gre za občutek, da lahko države evropske ›periferije‹ veliko ponudijo ›središču‹ in da lahko evropski fokus preusmerimo k različnim robovom, kjer živi literatura manjših narodov, regij in manjšin, kot tudi večjih skupin, ki so kljub kakovostni literaturi premalo zastopane v literarnem in kulturnem polju. Skupen cilj projekta Preberi me predano je promocija medkulturnega razumevanja in spodbujanje medkulturnega dialoga tako med literarnimi kulturami, ki prihajajo z manjših in večjih jezikovnih območij, kot tudi z državami zunaj Evrope in izmenjava prek omogočanja in spodbujanja mobilnosti avtorjev, založnikov, prevajalcev, literarnih agentov in drugih kulturnih posrednikov ter delavcev v kulturnem sektorju.

Perspektivni avtor na turneji

Perspektivni avtor na turneji na Vilenici 2019, v sklopu aktivnosti projekta »Read me I am yours / Preberi me predano« s podporo Ustvarjalne Evrope, je Sverrir Norland iz Islandije. Avtor fotografije: Jamie Ellington.

Projekt Preberi me predano bo gostil tri perspektivne avtorje na turneji. Namen te aktivnosti je vabilo mladim pisateljem, da na pobudo partnerjev pridejo in delajo v tujem okolju, da se vključijo v lokalno kulturno dogajanje in tako ustvarjajo transnacionalna umetniška dela. Podaljšano (rezidenčno) bivanje bo potekalo pred festivali in po njih, avtorji pa bodo vključeni v festivalsko dogajanje, na katerem bodo imeli priložnost predstaviti svoje delo nacionalnemu občinstvu. Rezidenčni program bo mogoč v Ljubljani, Zagrebu in Galwayu (evropski kulturni prestolnici Irske 2020), torej v navdihujočih mestih za ustvarjanje novih del. Ob rezidenčnem programu bodo za izbrane avtorje organizirana srečanja z nacionalnimi založniki, prevajalci in pisatelji, s čimer jim bo zagotovljena možnost načrtovanja prihodnih prevodnih projektov.

Perspektivni avtor na turneji na Vilenici 2019 je Sverrir Norland iz Islandije. Sverrir Norland (1986) je magistriral iz kreativnega pisanja na Univerzi Middlesex v Londonu. Doslej je izdal dva romana, Kvíðasnillingarnir (Mojstri tesnobe, 2014), v katerem tematizira sodobno islandsko družbo, in Fyrir allra augum (Na vidiku, 2016). Piše tudi kratke zgodbe in pesmi. Snov za svoja dela črpa iz aktualnega družbenega dogajanja. V Reykjaviku je lani ustanovil majhno založbo AM forlag, izdaja tudi spletni novičnik Leslistinn o knjigah. Na Festivalu Vilenica gostuje kot Perspektivni avtor na turneji.

Aktivnosti projekta:
Septembra že 34. Mednarodni literarni festival Vilenica

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja