ArtACT – Art Activism in post-COVID Europe

Področje
Knjiga in prevodni projekti 
Producent
Beletrina (vodja) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2021–2027) – KULTURA / Projekti sodelovanja - "srednji"
Podpora EU
447.807,99 EUR
Leto
2021 

Koordinator projekta: Beletrina (SI)
Partnerji: Foereningen Littfest (SE), Poëziecentrum vzw (BE), Verein zur Förderung des Hausache LeseLenzs (DE); Asociacion Cultural lea Libre expresion Artistica (ES)

Podpora EU: 447.807,99 EUR
Trajanje projekta: 24 mesecev

Cilj projekta ArtACT – Art Activism in post-COVID Europe: A new agenda on methodology, artistic practices and stakeholder relations je pokazati potencial umetnosti za ustvarjanje družbenih sprememb s pomočjo umetniških aktivističnih praks in metodologij.

Konzorcij ArtACT, ki ga sestavlja pet kulturnih in umetniških organizacij iz Slovenije, Nemčije, Švedske, Belgije in Španije, bo ta cilj dosegel z vzpostavitvijo zelo vidnih vseevropskih umetniških aktivističnih sodelovanj, da bi ustvaril pet obsežnih vseevropskih pilotnih umetniških aktivističnih projektov, ki bodo uporabljali različne umetniške formate in prakse ter neposredno vključevali več kot 100 evropskih umetnikov in več kot 500 evropskih umetnikov državljanov. Projekti bodo multidisciplinarne in interdisciplinarne narave ter se bodo osredotočali na tiste umetniške oblike, ki so bile doslej premalo uporabljene, s čimer se bodo umetniške aktivistične prakse razširile prek vizualnih umetnosti, grafičnega oblikovanja in filma tudi na literaturo, poezijo in uprizoritvene umetnosti.

Tematski poudarek umetniških aktivističnih projektov bo vključeval okoljska vprašanja in druge pomembne teme, ki so trenutno na dnevnem redu svetovne in evropske javne politike, vendar jih bo presegal.

Z metodološkim razvojem in oblikovanjem vseevropskih skupnosti praks bo projekt omogočil nastanek novega vala sodobne umetnosti, ki bo prispeval k iskanju rešitev za osrednje družbene izzive našega časa.

Glavni rezultati projekta vključujejo dogodke za zainteresirane strani, umetniške predstave in umetniška dela, filmski dokumentarec in projektno publikacijo, ki podrobno opisuje nastanek pilotnih umetniških aktivističnih projektov ArtACT z uporabo metode študije primerov. Na ta način bodo rezultati projekta široko razširjeni med občinstvom, umetniško skupnostjo in družbenimi deležniki, kar bo imelo umetniške in družbene učinke v velikem obsegu.

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja