Ulay/Projekt Rak, Lovelost (Zaljubljen zgubljen), Nočno življenje (Nightlife)

Področje
Filmski in avdiovizualni projekti 
Producent
Vertigo zavod za kulturne dejavnosti (vodja) 
Razpis
MEDIA (2007-2013) / Razvoj projektov - skupine projektov
Podpora EU
100.000 EUR
Leto
2012 
Splet
http://www.vertigo.si/filmografija/ 

Slovenski producent prvič uspešno kandidiral na zahtevnem razpisu za podporo razvoju skupine treh do petih projektov (EACEA 21/2011, drugi rok)!

Pri sami kandidaturi igrajo primarno vlogo predhodne mednarodne izkušnje in finančna stabilnost podjetja. Na njem so redno uspešni predvsem producenti iz držav z visoko avdiovizualno produkcijsko zmogljivostjo ter tisti iz Skandinavije.

V elitno skupino trinajstih neodvisnih evropskih producentskih podjetij iz devetih držav se je uvrstil slovenski producent Vertigo. Sicer večkratni uspešni prijavitelj na MEDIA razpise za podporo samostojnim projektom in i2i Audiovisual (skupno 183.996 eur za 7 projektov) je bil prvič deležen evropske podpore za sočasen razvoj skupine treh filmskih projektov (dokumentarni film ULAY/PROJEKT RAK režiserja Damjana Kozoleta in njegov igrani film NOČNO ŽIVLJENJE ter igrani film ZALJUBLJEN ZGUBLJEN v režiji debitantke Alenke Kraigher) v skupnem znesku 100.000 eur.
Uspešno kandidaturo podjetja Vertigo je Agencija pojasnila z naslednjo utemeljitvijo:
Podjetje ima bogate izkušnje s koprodukcijami, predstavilo pa je ambiciozno skupino projektov, na katerih bodo delale ustaljene in izkušene ustvarjalne ekipe. Strategije so dobro pripravljene in kažejo na poglobljeno poznavanje trga, poleg dobre produkcijske izvedljivosti pa ima predstavljena skupina projektov tudi čezmejni potencial.

Več o uspehu slovenskega producenta, lahko izveste tukaj, kjer najdete tudi druge podatke o nadvse uspešnem letu 2011/2012, spodaj pa si lahko preberete sinopsise vseh treh filmov, ki so vključeni v projekt.

ULAY/PROJEKT RAK

Kamera leto dni spremlja Ulaya, radikalnega konceptualnega umetnika iz Amsterdama. Ulay je bil pionir body arta, performansa, polaroid arta, bil je transvestit, pol moški – pol ženska, socialni aktivist…, najbolj pa je znan po dolgoletnem sodelovanju z Marino Abramović, s katero sta delala danes kultne performanse. Ulay se je leta 2009 preselil v Ljubljano. Ko so bili pogovori o filmu že v teku, je izvedel, da ima raka. To je spremenilo vse plane. Prvi prizori so bili posneti novembra 2011 na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, kjer je Ulay prejemal kemoterapijo. Ko se mu je zdravje malo izboljšalo, se je odločil, da obišče svoje prijatelje po svetu, kamera pa je je spremljala na tem poslovitvenem obredu: v Berlin na premiero Marininega filma, potem v New York in na koncu v svoje mesto, Amsterdam. Ulay to bolezen doživlja kot svoj največji in najpomembnejši projekt v življenju, zato tudi naslov filma Projekt: rak.

Več o filmu najdete tukaj.

NOČNO ŽIVLJENJE (NIGHTLIFE) 

Ponoči najdejo ob ljubljanski vpadnici znanega odvetnika, napol zavesten leži na pločniku, po telesu ima številne pasje ugrize. Zdravniki se v Kliničnem centru v Ljubljani borijo za njegovo življenje, njegova žena pa se sooči s šokom in s svojimi najglobljimi strahovi. V eni noči prekrši vse moralne vrednote, ki ji zagovarja v življenju.

Več o filmu najdete tukaj.

ZALJUBLJEN ZGUBLJEN (LOVELOST)

Šestnajstletnica Ajda postane najmlajša članica skupine štirih prijateljic, ki jih v osemdesetih poleg glasbe Nicka Cavea, Depeche Mode in EKV povezuje tudi skupna misija iskanja popolne ljubezni z vsemi poskusi in napakami vred. Kljub razočaranjem je Ajda trdno odločena, da bo našla rešitev za uresničitev svoje vizije popolne ljubezni ali pa se bo za vedno izgubila.

 

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja