Participatory Art for Invisible Communities (PAIC) / Udeležbena umetnost za nevidne skupnosti

Področje
Interdisciplinarni projekti 
Producent
Univerza v Novi Gorici (partner) 
Vodja
Omnimedia d.o.o. (HR) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura / Projekti sodelovanja 2016
Podpora EU
196.900 EUR
Leto
2016 
Splet
http://paic-project.eu/ 

Vodja projekta: Omnimedia d.o.o. (HR)
Partnerji projekta: Akademija umetnosti, Univerza v Novi Gorici (SI), ACVic, center za sodobno umetnost (ES), Soro Kunstmuseum, muzej umetnosti (DK)

PAIC_logo_Water_drop10_edited-kvadrat_edit-text_Verdana_Black_MmPAIC je multidisciplinarni projekt, ki raziskuje in razvija rešitve za kulturno regeneracijo zapostavljenih in deprivilegiranih skupnosti ter odgovarja na vprašanje, kako lahko umetniške prakse pripomorejo k osvežitvi njihove kulturne identitete.

V projektu se bo med novembrom 2016 in junijem 2019 zvrstil program osmih umetniških rezidenc ter delavnic, ki vključujejo tako deležnike skupnosti kot mednarodne strokovnjake in vrhunske evropske, pa tudi posamezne lokalne umetnike. Skupnosti bodo izbrane v bližini in glede na družbeno-ekonomsko specifiko partnerskih lokacij.

PAIC
Avtor: BridA

Prva serija dogodkov se bo zgodila v vasici Osek na Goriškem v Sloveniji med 29. 11. in 8. 12. 2016, februarja 2017 se odvijeta rezidenci in delavnica v danskem mestecu Soro in okolici, nato se projekt seli v Španski Vic nedaleč od Barcelone, ter zaključi prvi cikel dogodkov v Komiži na hrvaškem otoku Vis.

Na podlagi evalvacije med vsemi deležniki ter preizkušanja različnih metod, pa tudi temeljite študije dobrih praks v matičnih državah ter širom Evrope in sveta, bo projektna skupina postopno razvila interdisciplinarni sodelovalni model za izvedbo udeležbeno-umetniških procesov v tovrstnih okoljih, ki ga bo utrdila in preverila v drugem ciklu dogodkov 2018/19, ko bodo vključene iste ali sorodne lokacije ter skupnosti.

Skupaj z bogatim strokovnim diskurzom (članki, konference, seminarji) ter medijskim arhivom (dokumentarni film, fotoserije ipd.) bo projekt predvidoma pozitivno vplival tudi na posamezne politike in sistemske ureditve, ki zadevajo kakovost kulturne produkcije v depriviranih družbenih okoljih ter ranljivih skupinah.

Trajanje projekta: 1. 5. 2016–31. 10. 2018

Aktivnosti projekta:
Udeležbena umetnost (PAIC) na ogled in pokušino v Španiji
PAIC vabi k oddaji prispevkov na temo participativne umetnosti
Moč umetnosti v nevidnih podeželskih skupnostih*
Udeležbena umetnost za nevidne skupnosti sredi Vipavske doline

Prvič objavljeno: 18. 8. 2016.

Projekti s področja