Innovative sustainable artworks in public space (VITAL)

Področje
Multimedija in nove tehnologije 
Producent
CONA (partner) 
Vodja
Association Apollonia (FR) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2021–2027) – KULTURA / Projekti sodelovanja "mali" 2021
Podpora EU
200.000 EUR
Leto
2021 

Koordinator: Association Apollonia (FR)
Partnerji: Cona (SI), ODA (XK), Out of the box intermedia (EL)

Podpora EU: 200.000,00 EUR
Podpora EU za slovenskega partnerja: 38.000,00 EUR
Trajanje projekta: 1. 6. 2022 –31. 5. 2024

VITAL ustvarja inovativen umetniški ekosistem, ki spoštuje okolje in na svoj način prispeva k boju proti globalnemu segrevanju in onesnaževanju ozračja.

V Strasbourgu bodo na voljo štiri umetniška dela, ki združujejo žive rastline in tehnologije z obnovljivimi energijami, namenjena javnemu prostoru, z aktivno udeležbo državljanov.

Mreža VITAL povezuje številne umetnike, občutljive na okoljska vprašanja, s konkretnimi idejami v skladu s cilji in prioritetami programa.

Marco Barotti preučuje nihanja atmosferskega CO2 z živim rastlinskim mahom, ki pokriva njegovo zvočno instalacijo, Klitsa Antoniou ustvarja vrt iz ožganih elementov velikega požara na Cipru in ga animira javnost. Thibault Honoré izumlja skulpturo, katere dlani aktivira energija vetra, kar posledično omogoča vrsto dejavnosti in funkcij, kot sta razsvetljava in zalivanje. Umetnika Irena Pivka in Brane Zorman izumljata zvočno aplikacijo, povezano z biodiverziteto javnega prostora.

Državljani imajo izjemno pomembno vlogo in sodelujejo v vseh fazah umetniškega procesa, od oblikovanja, produkcije do delovanja umetnin, ki v celoti temelji na načelih soustvarjanja.

Poleg ozaveščanja umetnikov ter ciljne in širše javnosti projekt ustvarja evropsko dinamiko in mrežo za produkcijo in promocijo okolju prijaznih del v javnem prostoru, s podporo lokalnih oblasti in industrije.

Projektne dejavnosti vključujejo: delavnice za ozaveščanje javnosti, soustvarjanje umetniških del, predstave in dogodke, organizirane z in okoli del, nameščenih v javnem prostoru, ter dejavnosti razširjanja koncepta in trajnosti.

Nagovarjamo umetnike, partnerje in pridružene partnerje, občane, ki sodelujejo v različnih delavnicah, javnost, ki sodeluje pri performansih in dogodkih, načrtovanih okrog umetniških instalacij v javnem prostoru, širšo javnost, ki bo tako ali drugače sodelovala v različnih dejavnostih in šolsko publiko ter druge specifične lokalne skupnosti.

Spremljajte:
Facebook stran: https://www.facebook.com/vital.art.in.public.space/
Instagram stran: https://www.instagram.com/vital.art.in.public.space/

Projekti s področja