CON-FRONT Contemporary cultural commemoration of the Great War

Področje
Kulturna dediščina 
Producent
Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju« (partner) 
Vodja
L'Association La Passerelle | Le Grand Mix (FR) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura / Projekti sodelovanja za leto 2018, ki se navezujejo na ELKD 2018
Podpora EU
189.119,40 EUR
Leto
2018 

Koordinator: L’Association La Passerelle | Le Grand Mix (FR)
Partnerji: 4AD (BE), JU Mladinski kulturen centar (MK) in Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju« (SI)
Pridruženi partnerji (SI): Center urbane kulture Kino Šiška, Goriški muzej, Zavod za kulturo, šport in mladino občine Tolmin
Trajanje projekta: 1. 5. 2018–30. 4. 2020

CON-FRONT je mednarodni in multidisciplinarni projekt s poudarkom na spominu na 1. svetovno vojno. Projektni partnerji bodo na podlagi ustvarjanja s sodobno glasbo in poznavanjem kulturne dediščine ter soočanjem s preteklostjo in sedanjostjo razvili nove načine obeleževanja in spominjanja.
Prva svetovna vojna je bila prvi vojaški spopad v človeški zgodovini na svetovni ravni. Vplivala je na krajino, gospodarstvo, identiteto in demografijo Evrope. Poleg tega je prva svetovna vojna vplivala na civilne prebivalce, ki so postali begunci. Migracije, povzročene s strani vojn, se v zadnjih 100 letih ponavljajo znova in znova. Bolje razumevanje preteklosti je bistveno za razumevanje trenutnih izzivov, s katerimi se sooča Evropa.

CON-FRONT še posebej izpostavlja multidisciplinarno ustvarjanje skupine mladih mednarodnih umetnikov na področju pop in rock glasbe ter vizualne umetnosti, ki bo potekalo v petih kulturnih centrih v Franciji, Belgiji, Sloveniji in Makedoniji. Zaključilo se bo z evropsko turnejo in čezmejnim dokumentarnim filmom, ki bo predstavil celoten proces ustvarjanja.
CON-FRONT bo iz vsake partnerske države vključil največ dva umetnika, tj. en sodobni glasbenik (pop/rock/jazz/world/etc.) in en vizualni umetnik, ki bosta sodelovala tako pri ustvarjanju ko tudi na evropski turneji.

Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju« je v sklopu projektnih aktivnosti objavila dva poziva za mlade umetnike za sodelovanje pri multidisciplinarnem ustvarjanju in evropski turneji.
Mlada slovenska umetnika, ki bosta sodelovala v projektu, sta vsestranski glasbenik Samo Vovk in filmska ustvarjalka Neli Maraž. Umetniške rezidence bodo potekale najprej v Belgiji (Diksmuide, 21.-26. okt. 2018), na območju nekdanje zahodne fronte, nato v Tolminu, na območju nekdanje soške fronte (22.-27. nov. 2018), naslednji dve pa v Makedoniji (Skopje) in Franciji (Tourcoing).
Rezultat skupnega ustvarjanja bo glasbeno-vizualna produkcija pod vodstvom priznanega makedonskega glasbenika Saša Pavlovića. Italijanska producentka Chiare Caterine pa bo pripravila dokumentarni film o ustvarjalnem procesu, prvi svetovni vojni in njenih različnih bitkah ter usodah vojakov in civilistov, beguncev, ki ga bo javnosti predstavila spomladi 2020. Partnerji bodo izvedli tudi izobraževalne delavnice za mlade ter pripravili priročnik o sodobnih načinih obeleževanja spominskih dogodkov, saj menijo, da drugačni pristopi bolj pritegnejo mlajšo generacijo, katero želi projekt nasloviti.

Aktivnosti projekta so del Evropskega leta kulturne dediščine:
CON-FRONT glasbeno-vizualni dogodek
Projekt CON-FRONT bo povezal umetnike različnih narodov in umetniških praks
CON-FRONT poziv za glasbenike in vizualne umetnike

Projekti s področja