CORNERS – turning Europe inside out

Področje
Interdisciplinarni projekti 
Producent
Zavod Exodos, Festival sodobnih odrskih umetnosti, Ljubljana (partner) 
Vodja
INTERCULT PRODUCTIONS EK (SE) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura / Projekti sodelovanja 2014
Podpora EU
1.283.002 EUR
Leto
2014 
Splet
http://www.cornersofeurope.org/about/corners/ 

Vodja projekta: Intercult (Stockholm)
Partnerji projekta: Zavod Exodos, Ljubljana (SI), Pogon (Zagreb, HR), Donostia / San Sebastián 2016 – Evropska prestolnica kulture, ISIS Arts (Newcastle na reki Tyne, UK), Drugo more (Rijeka, HR), Mestni kulturni inštitut / Instytut Kultury Miejskiej (Gdańsk, PL), Arts Council of Northern Ireland (Belfast, UK), Kulturni center REX (Beograd, RS), Teatro Pubblico Pugliese (Bari, IT) in DokuFest (Prizren, XK).

Projekt CORNERS je platforma umetnikov in občinstev, ki so jo zasnovale in jo poganjajo kulturne organizacije na robovih Evrope. Ta platforma odpira možnosti za umetnike in raziskovalce, da mednarodno sodelujejo v multidisciplinarnih umetniških in kulturnih projektih.

Projekt CORNERS povezuje zunanje regije Evrope. V središče postavlja območja, ki so izven političnih, kulturnih in ekonomskih osrednjih tokov. Povezave med temi območji vzpostavlja s pomočjo raziskovanja in umetniškega delovanja. Njegov cilj je srečevanje lokalnih občinstev, organizacij in aktivnih prebivalcev, povezovanje z njimi in skupno umeščanje teh krajev v središče kulturnega zemljevida Evrope.

Enajst partnerjev iz devetih evropskih držav je zasnovalo procese, ki omogočajo umetniško produkcijo, ki temelji na sodelovanju. Po dolgotrajnem raziskovanju in vrsti srečanj so umetniki in raziskovalci razvili umetniške projekte, ki jim pravimo »Co-creations« (Skupne kreacije). Njihov namen je komuniciranje z različnimi občinstvi na robovih Evrope.

V okviru projekta CORNERS se je srečalo več kot 50 umetnikov in raziskovalcev (in število se še povečuje). Gre tako za mlade umetnike, ki se še uveljavljajo, kot za izkušene in že uveljavljene umetnike. Izbrani so bili glede na njihovo sposobnost sodelovanja, njihovo zmožnost oblikovanja protokolov za pritegovanje drugih ljudi v njihovo delo in njihovo sposobnost za medkulturno komuniciranje.

Ta inovativni pristop k proizvajanju umetnosti in njenemu povezovanju z občinstvi še nadalje krepi program »Audience Links« (Povezovanje občinstev). Razvijamo metodologijo, ki nam bo pomagala graditi in krepiti vsebinske odnose z občinstvi v različnih koncih Evrope. S pomočjo programa »Digital Thread« (Digitalna nit) pomagamo umetnikom razvijati njihove veščine za delo v digitalnem okolju. Ustvarili smo namensko zgrajeno on-line platformo CORNERS LIVE za podaljšanje življenja naših skupnih kreacij prek on-line komunikacije z občinstvi.

Skupne kreacije v projektu CORNERS smo že zbrali in še vedno zbiramo v različnih mestih širom Evrope, kjer umetniki in občinstva naseljujejo neobičajne in javne prostore v partnerskih mestih ter jih uporabljajo kot svoja prizorišča in igrišča.

Začeli smo maja 2015 v Haninge in Stockholmu na Švedskem. Zgodbe projekta CORNERS so že pripovedovali v Beogradu, Beli Crkvi, Prizrenu, Belfastu, od 24. 5. do 18. 6. 2016 gostujejo v Zagrebu, Reki in Ljubljani, svojo pot pa bodo nadaljevale v Northumberlandu, Donostiji / San Sebastiánu, Gdańsku in Middlesbroughu.

Več o projektu v sporočilu za javnost (.pdf).

Trajanje projekta: 1. september 2014–28. februar 2018

Aktivnosti projekta:
V Ljubljani CORNERS Triangle do sredine junija

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja