The Ways of the Heroes / Poti junakov

Področje
Uprizoritvene umetnosti (gledališče, ples) in glasba 
Producent
Studio za raziskavo umetnosti igre (partner) 
Vodja
Macedonian National Theatre (MK) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura / Projekti sodelovanja – Zahodni Balkan
Podpora EU
395.183 EUR
Leto
2020 
Splet
https://thewaysoftheheroes.com/ 

Vodja: Macedonian National Theatre (MK)
Partnerji: Association for promotion and development of cultural activities Studio Teatar (BA), Associazione “La Dramaturgie” (IT), EHO ANIMATO (RS), LOOP AMKE (GR), Publishing House Gavrosh Dooel Skopje (MK), Studio za raziskavo umetnosti igre (SI)

Podpora EU: 395.183 EUR
Trajanje projekta: 15. 1. 2021–15. 6. 2023

Studio Teatar and LOOP, would like to invite you to take part in an international public space performance workshop – A Beloved Enemy. The workshop is developed in collaboration with international partners in the frame of The Ways of the Heroes project, supported by Creative Europe. Drawing inspiration from Ibsen’s masterpiece “An Enemy of the People”, the workshop will tackle social and environmental issues that are relevant today as they were 140 years ago. The workshop will take place in Zenica (Bosnia and Herzegovina), a city faced with numerous environmental challenges today. Transport, accommodation costs and daily meals will be provided by the organizers.
Submission deadline: April 20, 2021. For further information, see HERE.

Projekt The Ways of the Heroes / Poti junakov bo umetniško preučil in ponudil načine za reševanje enega najbolj zaskrbljujočih vprašanj, ki potrebujejo naše takojšnje ukrepanje: vprašanje okolja. Ali moramo videti barvo zraka, ki ga dihamo, da bomo ukrepali? Zakaj se ne odzovemo niti v primerih, ko je ogroženo naše osnovno preživetje? To bo impulz za premislek o  odgovornosti v kriznih časih.
Zbirali bomo dejstva, a vprašanje je, kaj bomo s temi dejstvi naredili? Kako bomo ravnali kot posamezniki in kot skupnosti? Kakšen je naš politični, socialni in čustveni odziv na krizo? Dobra novica je, da so med nami junaki, ki nam lahko pokažejo poti!

Obstajajo številni posamezniki, ki delujejo z dobrim razlogom, vendar niso dovolj vidni. Kot je to storil Ibsen v svoji drami Sovražnik ljudstva, ki se posveča vprašanju posameznikovega vpliva na skupnost in obratno, se bomo osredotočili na predstavitev zgodb posameznikov skozi gledališče, predstave v javnem prostoru, razstavo, ilustrirano knjigo za otroke in spletne kampanje.
Analizirali bomo tudi, kako kot umetniki vplivamo na okolje in kakšen je vpliv naših delovnih procesov. Z vključevanjem na multidisciplinarni ravni želimo spodbuditi dinamiko v javnem gledališkem sektorju in ustvariti sodobno gledališče, ki temelji na potrebah skupnosti. Občutek pripadnosti je pomemben za posameznikovo identiteto. Delili bomo zgodbe o dobrih praksah, ki bodo naše skupnosti navdihnili, da se podajo na poti junakov.

Studio za raziskavo umetnosti igre bo vodil več ustvarjalnih delavnic in drugih dogodkov z namenom vzpostavitve močne umetniške skupnosti med vsemi sodelujočimi v projektu in širše.

Projekti s področja