Tretji oder – novo virtualno gledališko prizorišče

Področje
Uprizoritvene umetnosti (gledališče, ples) in glasba 
Producent
Periskop (vodja) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2021–2027) – MEDSEKTORSKI SKLOP / Laboratorij za ustvarjalne inovacije
Podpora EU
616.057,66 EUR
Leto
2021 

Koordinator: PERISKOP ustvarjanje, umetnost in komuniciranje d.o.o. (SI)
Partnerji: ADD d.o.o. (SI), Art rebel 9 d.o.o. (SI), CEIPEScentro Internazionale per la Promozione dell’Educazione e lo Sviluppo Associazione (IT), OPTIVA MEDIA Consultora de Telecomunicaciones Optiva Media SL (ES)
Podpora EU: 616.057,66 EUR
Trajanje projekta: 1. 5. 2022–30. 4. 2024

Cilj projekta Tretji oder / ThirdStage.euPan-European platform and innovative business model for distribution and promotion of AV streaming of European cultural performances je razviti inovativno platformo za predvajanje evropskih ustvarjalnih in kulturnih del, z namenom predstavitve inovativnih orodij in metodologij za zaščito, razvoj in spodbujanje evropske kulturne in jezikovne raznolikosti in dediščine. Poleg platforme bo projekt ponujal transparentne in finančno vzdržne poslovne modele, ki bodo predstavile finančno plat poslovnega modela. S kombinacijo različnih aktivnosti bomo sledili protokolu in smernicam »zelene« ustvarjalne industrije, podpirali dela evropskih ustvarjalcev ter krepili gospodarske, socialne in mednarodne inovacije v evropskih kulturnih in ustvarjalnih sektorjih. Platforma, ki bo razvita in predstavljena v projektu, bo spodbujala inovativne vsebinske pristope, nove distribucijske poti in promocijo v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih z upoštevanjem novodobnih digitalizacijskih trendov, ki zajemajo širino tržne in netržne vrednosti.

Hkrati bo ThirdStage povečal prepoznavnost evropskih del tudi izven Evrope. Z uporabo najsodobnejših tehnologij bo platforma prenašala kulturne in ustvarjalne dogodke v živo kjerkoli v Evropi, možno jo bo ponoviti v kateri koli branži (gledališče, koncert, opera, balet, avdiovizualna dela) in bo imela jasen in pregleden poslovni model prihodkov – delitev med ključnimi akterji v proizvodnem procesu. Tako lahko vse vpletene strani ocenijo ekonomsko upravičenost vključitve svoje vsebine na spletu. Integrirane nove tehnologije bodo omogočile proizvodnjo »bolj zelenih« vsebin, npr. z optimizirano porabo energije v proizvodnji in zmanjšanim ogljičnim odtisom. Prav tako bo le ta povezala Evropsko skupnost, z izseljenci, ki bodo želeli ohraniti trajno povezavo s svojo izvorno kulturo in z Evropejci, da bodo spoznali kulturno in jezikovno raznolikost Evrope.

Spletna stran: www.thirdstage.eu (kmalu) // FB @tretjioder // IG @ thirdstage.eu

Projekti s področja