Art Nouveau & Ecology

Področje
Kulturna dediščina 
Producent
Urbanistični inštitut Republike Slovenije (partner) 
Vodja
Ministère de la Région de Bruxelles-Capitale (BE) 
Razpis
Kultura (2007-2013) / Razpis za leto 2011 za Sklop 1.1 (Projekti večletnega sodelovanja) in Sklop 1.2.1 (Projekti sodelovanja)
Podpora EU
2.133.930 EUR
Leto
2010 
Splet
http://www.artnouveau-net.eu/ 

Mreža Réseau Art Nouveau Network želi s petletnim projektom nadaljevati obstoječe dejavnosti/delovanje in pri kar največ prebivalcih Evrope okrepiti zavest o perečih vprašanjih, kot so pomembnost ekologije od artnouveaujevskega obdobja do danes, art nouveau in trajni razvoj, vremenski vplivi na artnouveaujevske stavbe ipd.;

Potujoča razstava »Nova umetnost in narava« bo širokemu občinstvu predstavila različne materiale, ki so jih uporabljali umetniki v art nouveauju, in posamezne faze v njihovem preoblikovanju iz surovega stanja v umetnino. Ta inovativna razstava bo od oktobra 2013 obiskala vsa sodelujoča mesta in in po koncu projekta tudi nekatera druga. Otvoritev je bila 4. oktobra 2013 v Helsinkih.
Razstava je trenutno v Ljubljani – ogledate si jo lahko od 20. januarja do 19. aprila 2015 v Narodnem muzeju Slovenije.
Več o razstavi v Ljubljani >>>

V sklopu projekta je bil organiziran tudi mednarodni simpozij o Percepciji nove umetnosti  (Perception of art nouveau), ki je potekal med 4. in 5. decembrom 2010 v Bruslju in je zaznamoval 10-letnico delovanja mreže.

V okviru projekta je bilo izvedenih 5 zgodovinskih kolokvijev:

  •     Artnouveaujevski herbarij (Terrassa, 3. junija 2010)
  •     Turizem in ohranjanje dediščine art nouveauja: vir financiranja/za investicije … vir težav? (Barcelona, 4. junija 2011)
  •     Narava, ustvarjalnost in proizvodnja v času art nouveauja (Milano, november 2011)
  •     Surovine v art nouveauju (Aveiro, januar 2013)
  •     Consistency of inner and outer spaces in European Art Nouveau architecture (Riga, 5 september 2014)

Kolokviji ponujajo možnosti za izmenjavo teoretičnega in praktičnega znanja, povezujejo raziskovalno delo s praktičnim znanjem in izkušnjami o različnih temah, so lahko privlačni tako za širše občinstvo kakor strokovnjake. Programi, referati in digitalni posnetki zasedanj so dostopni na spletu.

Izobraževalne knjižice otroke na igriv način uvajajo v art nouveau in hkrati krepijo njihovo zavest o perečih ekoloških vprašanjih. Mladi lahko na naši spletni strani, v razdelku »Otroci« odkrijejo tudi nove spletne dejavnosti, posvečene ekologiji.

Vsem strokovnjakom, ki delajo na področju art nouveauja v Evropi dajejo priložnost za izmenjavo znanja in izkušenj multilateralne izmenjave. V tej fazi so bile osredotočene na ključni tematiki Evropske unije, tj., ekologijo in prostovoljstvo, in so obravnavale:

  •     Vlogo nevladnih organizacij v art nouveauju (Barcelona, 2011)
  •     Zavarovane stavbe, varstvene politike in finančno podporo po državah EU (Bruxelles, 2010, in Helsinki, 2013)
  •     The preservation of Art Nouveau in a changing environment (Ålesund, 2014)

Soorganizatorji: Câmara Municipal de Aveiro (PT), Institut Mathildenhöhe Darmstadt (DE), Institut Municipal del Paisatge Urba i la Qualitat de Vida (ES), Jugendstilsenteret – Fondation Kulturvartalet (NO), Jugendstilverein Bad Nauheim e.V.(DE), Musée de la Ville d’Helsinki (FI), Musée Horta (BE), Regione Lombardia – D.G. Culture (IT), Riga municipal agency “Riga Culture Agency” (LV), Servei de Cultura, Ajuntament de Terrassa (ES), Ville de Nancy (FR), Urbanistični inštitut RS (SI).

Projekt je bil podprt na razpisa programa Kultura za leto 2010 za projekte večletnega sodelovanja (sklop 1.1)

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja