14. mednarodni festival animiranega filma Animateka

Področje
Filmski in avdiovizualni projekti 
Producent
Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta (vodja) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - MEDIA / Filmski festivali 2017
Podpora EU
33.000 EUR
Leto
2017 
Splet
http://www.animateka.si/2018/sl/ 

14. Animateka je med 4. in 10. decembrom 2017 ponudila 409 filmov, več kot 100 mednarodnih gostov, 4 razstave, 4 delavnice, 4 večerne dogodke, 1 CEE Animation Workshop in 1 AnimatekaPRO Pitch.

Po mnenju organizatorjev se je tudi 14. edicija festivala ponašala z izbrano zasedbo žirantov in žirantk: Caroline Sury (vizualna umetnica, ki je poskrbela za podobo Animateke), Igor Kovalyov (filmski ustvarjalec, oblikovalec, animator in režiser), Rao Heidmets (animator in predsednik Estonian Animation’s Union), Robert Löbel (animator in ilustrator) in Jair Salvador Flores Alvarez (filmski in televizijski scenarist).

116 kratkih animiranih filmov (seznam programov) se je potegovalo za naslednje nagrade:
– veliko nagrado mednarodne žirije (Jury Grand Prix): filmi iz vzhodno- in srednjeevropskega tekmovalnega programa;
– mladi talent (Young Talent), nagrada Akademije umetnosti UNG in Akademije za likovno umetnost in oblikovanje UL: filmi iz Tekmovalnega programa mladi talenti Evrope;
– nagrada občinstva :D´SAF! (:D´SAF! Audience Award): filmi iz vzhodno- in srednjeevropskega tekmovalnega programa;
– nagrada otroške žirije Slon (The Elephant: Children Jury Award) – filmi iz Slonovega tekmovalnega programa.

V sklopu 14. Animateke in s številnimi partnerji, tudi zavodom Motovilo, je potekalo prvo strokovno srečanje vodilnih producentov animiranih filmov iz Srednje in Vzhodne Evrope – CEE Animation Workshop. Festival je prav tako prinesel obsežno retrospektivo italijanskega animiranega filma in razstavo Italijanski animirani film – kratki avtorski filmi v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo. V 2016 vzpostavljena platforma AnimatekaPRO je v 2017 prvič in v ekskluzivnem partnerstvu z Višegrad Animation Forum predstavila tudi pitching projektov v razvoju, iz držav bivše Jugoslavije.

Poleg programa za odrasle, Animateka skrbi tudi za pester vzgojno izobraževalni program animiranih filmov za šole in družine, tj. program Slon. V sklopu slednjega si lahko tudi najmlajši ogledajo kakovostne animirane filme. V letu 2017 so si v Trubarjevi hiši literature lahko ogledali razstavo Podlasica, ustvarjanje risanega filma Weasel avtorja Timona Lederja in se udeležili katere od Slonovih delavnic animiranega filma.

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja