In from the Margins

Področje
Vizualne umetnosti 
Producent
Mednarodni grafični likovni center (partner) 
Vodja
Cork Printmakers Limited (IE) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura / Projekti sodelovanja 2020
Podpora EU
178.458 EUR
Leto
2020 
Splet
http://www.mglc-lj.si/dejavnosti/in_from_the_margins 

Koordinator: Cork Printmakers Limited (IE)
Partnerji: AGA LAB (NL), Edinburgh Printmakers Ltd (UK), Fyns Grafiske Værksted (DK), Mednarodni grafični likovni center (SI)

Vrednost projekta: 297.431 EUR
Višina podpore EU: 178.458 EUR (60 %)
Trajanje projekta: 15.12.2020-30.7.2023

»In from the Margins je triletni projekt, ki temelji na umetniških rezidencah in projektih, ki jih izvajajo migrantski, begunski umetniki oziroma umetniki, čigar delo življenje in delo zaznamuje občutje razseljenosti.«

Program je razvil studio Edinburgh Printmakers in izhaja iz njihovih predhodnih dobrih praks z migrantskimi umetniki. Zaznamuje ga socialna angažiranost, tesen odnos do lokalne skupnosti, solidarnost in sočutje do umetnikov ter pomoč pri njihovem vključevanju v novem kulturnem okolju.

Namen projekta je ustvariti prvo evropsko mrežo, ki bo tridesetim likovnim umetnikom z izkušnjo izseljevanja in begunstva ponudila priložnosti enomesečne rezidence in ustvarjanja v prostorih partnerskih institucij. Tekom projekta bodo gostujoči umetniki izmenjavali svoje izkušnje in znanje, dobili možnost predstavitve ter sodelovanja z lokalno in begunsko skupnostjo, šolami ter širšo javnostjo. Projekt želi preusmeriti delo begunskih in migrantskih umetnikov “z roba” v središče zanimanja in poiskati načine za raziskovanje in vrednotenje kultur ter umetniških tradicij, ki jih zahodni umetniški kanon marginalizira

Poudarek dela umetnikov bo na grafičnem ustvarjanju v grafičnih studiih. MGLC bo preko javnega poziva gostil šest umetnikov na enomesečni rezidenci, ti pa bodo v času svojega bivanja v ustanovi poleg umetniškega dela realizirali še po dva obiska šolskih skupin ter štirih lokalnih skupnosti v povezavi z migrantskimi skupnostmi.

V letu 2022 bo tako Mednarodni grafični likovni center na enomesečni rezidenci gostil vseh šest umetnikov izbranih na javnem pozivu:
* april: Lina Rica / HR
* maj: Maja Živko / BIH
* junij: Azadeh Hashemzadeh / Iran
* september: Qëndresë Deda / Kosovo
* oktober: Azad Karim / Irak
* november: Francisco Tomscich / Urugvaj

Dela vseh sodelujočih umetnikov v projektu bodo predstavljena na zaključni razstavi aprila 2023 v Edinburghu na Škotskem.

Dodatno sta cilja projekta tudi izmenjava izkušenj med umetniki in partnerji v zvezi z delom s skupinami beguncev in migrantov ter vzpodbuditev širše razprave o migracijah.

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja