Zadnji ledeni lovci (The Last Ice Hunters)

Področje
Filmski in avdiovizualni projekti 
Producent
Film It (vodja) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - MEDIA / Podpora za razvoj posameznih projektov 2015
Podpora EU
25.000,00
Leto
2015 
Splet
https://www.facebook.com/thelasticehuntersmovie/ 

Dokumentarni film Zadnji ledeni lovci, koprodukcija Slovenije in Islandije v režiji producenta in režiserja Jure Breceljnika (Film It), pripoveduje zgodbo o izginjajoči kulturi Inuitov na vzhodni Grenlandiji, ki je danes, po skoraj 4000 letih obstoja v izjemno surivih okoliščinah in soočanja z nepremostljivimi globalnimi spremembami, ki ključno vplivajo na njihovo lovsko – v marsičem edinstveno in neprecenljivo – kulturo, tik pred izumrtjem. Film si po besedah ustvarjalcev prizadeva povedati zgodbo teh ponosnih lovcev, predstaviti njihovo kulturo in osvetliti širšo problematiko izginjajočih domorodnih ljudstev.

Ocenjevalna komisija je prepoznala njihovo vizijo in jim dodelila 25 000 EUR podpore. Film je dosegel 106 točk in 7. mesto med dokumentarnimi filmi:

Projekt je zelo zanimiv in prepričljiv. Avtorji uporabljajo zelo vizualen in univerzalen filmski jezik. Besedilo je natančno pripravljeno in dobro opisuje temo, zgodbo, filmski pristop ter poslanstvo dokumentarnega filma. Gre za enega redkih primerov, ko si ustvarjalci želijo postaviti spomenik umirajoči kulturi. Režiserjev namen postaviti vizualni spomenik izginjajočemu narodu projektu daje univerzalni vidik in izboljšuje njegove možnosti, da doseže širše mednarodno občinstvo. Na podlagi kakovosti posnetkov, dejavnosti likov in zavzetosti filmskih ustvarjalcev je mogoče sklepati, da ima film odličen ustvarjalni potencial in bo pritegnil evropsko občinstvo, ki ga zanima ohranjanje kulturne raznolikosti sveta. Prijavitelj ima s svojim pristopom vse možnosti, da te gledalce tudi doseže.

Trailer filma

 

 

Projekti s področja