Festival Slowind 2005

Področje
Uprizoritvene umetnosti (gledališče, ples) in glasba 
Producent
Slowind (vodja) 
Razpis
Kultura 2000 (2000-2006) / RAZPIS 2005 (Akcija 1 & Akcija 2)
Podpora EU
99.406 EUR
Leto
2005 
Splet
http://slowind.org/en/ 

Vodja projekta: Glasbeno društvo SLOWIND, Ljubljana (SI)
Soorganizatorji:
Aak im E-Werk, Freiburg (DE), Accroche Note, Strasbourg (FR)
Pridruženi partnerji: Francoski inštitut Charles Nodier, Ljubljana, Goethe-Institut Ljubljana, Italijanski inštitut za kulturo v Sloveniji, RTV Slovenija (SI), Slovenska filharmonija, Ljubljana (SI)

Vir: http://slowind.org/en/.
Vir: http://slowind.org/en/.

Slowind sestavljajo solisti Slovenske filharmonije. Njihov repertoar obsega skladbe iz klasičnega in romantičnega obdobja, največ pozornosti pa ansambel posveča delom 20. in 21. stoletja. V Ljubljani kvintet že osem let zapored prireja lasten komorni ciklus, ki se je leta 2003 preimenoval v Festival Slowind.

Festival Slowind 2005 je potekal kot ustvarjalno srečanje treh ansamblov SurPlus iz Freiberga, Accroche Note iz Strasbourga in Slowind iz Ljubljane, program festivala pa je bil zasnovan na podlagi treh ključnih osebnosti evropske sodobne glasbe: Giacintu Scelsiji, Salvatore Sciarrinu in Pascalu Dusapinu. Naklonjenost vseh treh sodelujočih ansamblov pri izvajanju omenjenih skladateljev je determinirala tudi izbor skladb skladateljev mlajše generacije.
Tako sta se ansambla SurPlus in Accroche Note v Ljubljani predstavila s svojo programsko politiko, ki se je v kroge slovenske sodobne in avantgardne glasbe primerno umestila. Pred vsakim koncertom so v mali dvorani Slovenske Filharmonije potekali predkoncertni pogovori, namenjeni obiskovalcem, da bi lahko pobliže spoznali ustvarjalce in izvajalce Slowindovega festivala. Vse predkoncertne pogovore in koncerte je posnel tudi Radio Slovenija. Na podlagi teh posnetkov so kasneje pripravili CD ploščo z izborom skladb festivala. Člani ansamblov so novitete izvedli še v Freiburgu in Strasbourgu.

Kontakt: Matej Šarc, Glasbeno društvo Slowind

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja