The Ulysses’ Shelter / Odisejevo zatočišče: Izgradnja mreže pisateljski rezidenc 3

Področje
Knjiga in prevodni projekti 
Producent
Društvo slovenskih pisateljev (partner) 
Vodja
Obrt za nakladnistvo i posrednistvo Sandorf (HR) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2021–2027) – KULTURA / Projekti sodelovanja "mali" 2021
Podpora EU
199.997,00 EUR
Leto
2021 
Splet
http://tovar.hr/us.php?j=2&kat=2 

Koordinator: Obrt za nakladnistvo i posrednistvo Sandorf (HR)
Partnerji: Društvo slovenskih pisateljev (SI), THRAKA (EL), Krokodil (RS), INIZJAMED (MT),Fundacio Mallorca Turisme (ES), Culture Reset z.s. (CZ)

Podpora EU: 199.997,00 EUR
Podpora EU za slovenskega partnerja: 35.352,80 EUR
Trajanje projekta: 1. 6. 2022–31. 5. 2025

Odisejevo zatočišče je mreža literarnih rezidenc, ki jo je leta 2017 ustanovil Sandorf, neodvisni založnik iz Hrvaške, skupaj s partnerjema iz Grčije in Slovenije.

V tretji fazi mreža vključuje sedem partnerjev iz sedmih različnih držav: Hrvaške, Slovenije, Grčije, Srbije, Malte, Španije in Češke ter sodeluje s številnimi institucijami in nevladnimi organizacijami v vsaki izmed sodelujočih držav.

Cilj projekta je transnacionalno ustvarjanje in kroženje, v tem projektu posebej na literarnem področju. Ideja projekta je združiti literarne rezidence za pisateljice in pisatelje, književne prevajalke in prevajalce in od leta 2022 tudi za scenaristke in scenariste mlajše generacije z močnim podpornim programom, ki bo sestavljen iz literarnih dejavnosti, namenjenih specifičnim (lokalnim) ciljnim skupinam, kot so udeležba na literarnih branjih, delavnicah, festivalih in/ali drugih z literaturo povezanih dejavnostih.

Rezidenčni program obravnava mednarodno razsežnost kot svojo prednostno nalogo, tako da uveljavljočim se avtorjem nudi priložnost za delo, nastopanje in predstavitev v različnih družbenih in kulturnih kontekstih.

Društvo slovenskih pisateljev bo tekom projekta v Pisateljskem ateljeju Daneta Zajca v Ljubljani gostilo 7 rezidentk in rezidentov. Med svojim bivanjem v Sloveniji bodo povabljeni k sodelovanju na festivalu Slovenski dnevi knjige in Festivalu Vilenica, kjer bodo nastopili skupaj z domačimi in mednarodnimi udeleženci festivalov ter sodelovali v debatah in aktivnostih mreženja.

 

Projekti s področja