One and a half million Steps over the Borders / En in pol milijona korakov preko meja

Področje
Multimedija in nove tehnologije 
Producent
Akademija umetnosti (partner) 
Vodja
Kulturalis Orokseg Menedzserek Egyesulete (HU) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura / Projekti sodelovanja 2019
Podpora EU
192.765 EUR
Leto
2019 

Vodja: Kulturalis Orokseg Menedzserek Egyesulete (HU)
Partnerji: Akademija umetnosti Univerza Nova Gorica (SI), Kozmu Egyesulet / Kozmu Association (HU), OHO – Offenes Haus Oberwart (AT), Public Sector (DK), UT Connewitz e.V. (DE)

Vrednost projekta: 322.365 EUR (59,80 %)
Višina podpore EU: 192.765 EUR
Trajanje projekta: 1. september 2019–30. april 2021

Trideset let po odstiranju železne zavese na Vseevropskem pikniku ob Madžarsko-Avstrijski meji je čas, da znova raziščemo upe in možnosti svobode, ki jih prinašajo spremembe sistemov. Svoje poglede bodo pri tem združili ljudje z obeh strani nekdanje ločnice, tisti z obmejnih območij in družbenih obrobij, zahodnjaških socialnih držav in srednjeevropskih večetničnih regij, od raziskovalcev in filmarjev do starih in predvsem mladih ljudi, rojenih po letu 1989. V projektu En in pol milijona korakov preko meja bomo skušali preseči ustaljene pripovedi o napredku in zastaviti raziskavo tistih zares aktualnih izzivov za koncepte svobode.

Stavimo na pohodništvo kot orodje upočasnjenega učenja skozi fizično izkušnjo okolja, ki odpira možnosti za mnogoglasne pripovedi onstran tradicionalnih reprezentacijskih vzorcev. Meja vzdolž nekdanje železne zavese ne bomo prečili zgolj fizično, temveč bomo preizpraševali tudi povezave med institucijami, umetnostnimi disciplinami ter načini predstavljanja dediščine. Potujoči TV studio bo služil kot gledališka orodjarna, nomadski in samodejni raziskovalni format, ki nudi kritično ter satirično refleksijo sodobnih množičnih medijev, ki javnosti namesto povezovanja deli v družabne mehurčke. Pohodništvo bomo navezali na tradicijo potujočega gledališča, razširjenega s skupnostnim performansom. Akademsko raziskovanje skozi videointervjuje in raziskovalne delavnice pa bo prispevalo podatke za potujoče pogovorne oddaje, kakršna je bila pred tremi desetletji tudi kultna madžarska poljudna TV serija “En in pol milijona korakov preko meja”.

Na podlagi bogatih izkušenj z umetnostnim, raziskovalnim in pedagoškim delovanjem v čezmejnem območju in podeželskih skupnostih bo Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici priredila seminar ter dvotedensko umetniško rezidenco, ki se bo nadaljevala v pohodniške dogodke na območju Goriške. Študentje Akademije umetnosti bodo pod mentorstvom prof. dr. Petra Purga skupaj z lokalnim prebivalstvom in gostujočimi umetniki sodelovali pri pripravi novomedijskih projektov, sodobnoumetniških intervencij ter filmskih dokumentacij. Razvijali bodo nove formate psihogeografskega instormansa, sodelovalnega tokšova na prostem in naredi-sam telemobilnih naprav za pop-up razstavne dogodke.

 

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja