Odisejevo zatočišče: izgradnja mreže pisateljskih rezidenc

Področje
Knjiga in prevodni projekti 
Producent
Društvo slovenskih pisateljev (partner) 
Vodja
Srsen Ivan (HR) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura / Projekti sodelovanja 2019
Podpora EU
158.108 EUR
Leto
2019 
Splet
https://drustvo-dsp.si/odisejevo-zatocisce/ 

Vodja: Srsen Ivan (HR)
Partnerji: Društvo slovenskih pisateljev (SI), OPAKA (EL), Udruzenje Krokodil (RS), University of Wales Trinity Saint David Royal Charter (UK)

Vrednost projekta: 263.514 EUR (60 %)
Višina podpore EU: 158.108 EUR
Trajanje projekta: 1. 10. 2019–10. 12. 2021

Društvo slovenskih pisateljev vabi k udeležbi na literarno rezidenco Odisejevo zatočišče 2 za pisatelje in pisateljice (proza in/ali poezija) ter književne prevajalce in prevajalke mlajše generacije (do 40 let). Tema drugega leta projekta Odisejevo zatočišče 2, ki zadeva vse rezidente je spopadanje z izzivi pandemije – kako pisatelji uporabljajo svojo izolacijsko izkušnjo v trenutni krizi. Rezidenčno bivanje traja 2–3 tedne, odvisno od rezidenčne države (HR, SI, RS, UK in GR), in sicer med majem in julijem 2021 (dejansko gostovanje “v živo” in/ali spletna udeležba). Rok za oddajo prijave je 28. februar 2021. Več informacij tukaj.

Odisejevo zatočišče: izgradnja mreže pisateljskih rezidenc / The Ulysses’ Shelter: Building writers-in-residence network 2 je druga faza projekta s podporo Ustvarjalne Evrope. Mrežo literarnih rezidenc so partnerji projekta, med katerimi je tudi Društvo slovenskih pisateljev, razširili na pet evropskih držav. Projekt in mreža rezidenc sta primarno namenjena mladim literarnim ustvarjalcem in ustvarjalkam (proza in/ali poezija) ter književnim prevajalcem in prevajalkam.

Program literarnih rezidenc se bo odvijal na otoku Mljet (Hrvaška), v Ljubljani (Slovenija), Larissi (Grčija), Beogradu (Srbija) in na več lokacijah v Walesu (Združeno kraljestvo). Rezidenčni program se osredotoča na transnacionalno mobilnost in razvoj publike, mladi avtorji in prevajalci bodo tako lahko delali, nastopali in se predstavili v dveh različnih družbenih in kulturnih kontekstih. Rezidence prinašajo nove priložnosti in možnosti za povezovanje z drugimi avtorji, prevajalci, uredniki, založniki in/ali predstavniki različnih literarnih organizacij iz Hrvaške, Slovenije, Srbije, Združenega kraljestva in Grčije. Rezidence bo spremljal bogat podporni program, ki ga sestavljajo z literaturo povezane dejavnosti, usmerjene v specifične (lokalne) ciljne skupine.

Aktivnosti projekta:
Poziv za udeležbo na rezidencah Odisejevo zatočišče

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja