Wall and Paper: Schönbrunn (Stena in papir: Schönbrunn)

Področje
Kulturna dediščina 
Producent
Narodna in univerzitetna knjižnica (NUK) (partner) 
Vodja
(AT) 
Razpis
Kultura 2000 (2000-2006) / Razpis Kultura 2000 za 2000-2002
Podpora EU
€ 295.704,00
Leto
2002 

Vodja projekta: Institut für Papierrestaurierung – Schloss Schönbrunn (AT)
Soorganizatorji: Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana (SI), Akademie der Bildenden Künste Stuttgart (DE), F.E Familien-Privatstiftung Eisenstadt (AT), IADA (AT), Institut für Konservierungswissenschaften und Restaurierung (AT), Jagiellonian University, Faculty of Chemistry (PL), Landesmuseum Joanneum (AT), Schloss Esterházy Management (AT)
Finančna podpora EU: 295.704 EUR

Cilj projekta je bil vpeljati najboljše prakse na področju restavriranja stenskih dekoracij iz papirja in pergamenta. Aktivnosti so bile razdeljene v tri glavne sklope: študija in restavriranje historičnih tapet iz 17. stoletja, razvoj novih postopkov in razširjanje rezultatov. Prispevek Narodne in univerzitetne knjižnice je bil osredotočen na razvoj novih postopkov na osnovi raziskav uporabe encimov za odstranjevanje historičnih lepil in vpliva nevodnih topil na obstojnost kulturne dediščine.
Rezultati projekta bodo prispevali k ohranitvi občutljive nepremične kulturne zapuščine, stenskih dekoracij na papirju in pergamentu, ki so integralni del številnih evropskih historičnih interjerjev.

Več: http://palimpsest.stanford.edu/iada/wap_hofr.html

Kontakt: Jana Kolar
Narodna in univerzitetna knjižnica, Turjaška 1, 1000 Ljubljana
www.nuk.uni-lj.si

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja