Experimental Theatre Academy

Področje
Uprizoritvene umetnosti (gledališče, ples) in glasba 
Producent
Mini Teater (vodja) 
Razpis
Kultura (2007-2013) / Razpis za leto 2013 za Sklop 1.1 (Projekti večletnega sodelovanja) in Sklop 1.2.1 (Projekti sodelovanja)
Podpora EU
€ 199.995,00
Leto
2013 

Vodja: Mini teater, Ljubljana

Soorganizatorji:

Podpora EU: 199.995 EUR

Kratek opis projekta “Eksperimentalna gledališka akademija”

Ideja projekta inspirira evropske tradicije od antike, renesanse prosvetljenstva do postmodernih tehnik prenosa znanja. Mladi režiserji po zaključku šolanja imajo vsa teoretična znanja nimajo pa izkušenj, po drugi strani pa so jim vrata evropskih gledališč praktično zaprta. Lahko se uveljavljajo postopoma le v svojem domačem okolju. Z novim projektom želimo mladim v državah, v katerih se bo projekt odvijal, omogočiti stik z najboljšimi umetniki in jih tako izučiti metodologije.

V projektu bo sodelovalo 10 vrhunskih režiserjev iz eminentnih institucij z dologoletno tradicijo (Mini teater, Slovenija, Estonian State Puppet Theatre, Estonija, Dječje pozorište lutaka Banja Luka, BiH, Gradsko kazalište lutaka, Split, HR, Novo kazalište, Zagreb, HR in MALADYPE SZINHAZ, Budimpešta, HU). Poleg umetnikov iz navedenih gledališč bodo v projektu sodelovali še režiserji iz Francije – Pascal Rambert, Češke – Marek Bečka in Srbije – Miloš Lolić

S projektom želimo  zmanjšati razlike med posameznimi državami, ki sodelujejo v projektu in mladim po zaključku šolanja nuditi intenzivno delo s priznanimi režiserji in umetniki znotraj EU. Različne delavnice, ki se bodo odvijale tekom projekta, bodo predstavljale motor inovativnosti. Mednarodno oblikovane skupine, ki bodo izvajale posamezno aktivnost, bodo imele veliko priložnosti za izmenjavo izkušenj in oblikovanja predstav na bistveno drugačnem nivoju, kot bi ga naredili le z domačim znanjem. Koncept projekta je tak, da praviloma delavnice s študenti vodijo umetniki iz drugih  držav in ne iz države, v kateri bo predstava nastajala. Na ta način smo želeli čim bolj vključiti mednarodne izmenjave znanj, izkušenj, metodologij …

V projekt smo vključili tudi partnerje iz držav kandidatk za članstvo v EU, ki še nimajo izkušenj z mednarodnim sodelovanjem. Preko projekta bodo pridobili dragocene mednarodne izkušnje priznanih umetnikov in nova znanja, ki jih imajo ti umetniki.

Umetniki iz Slovenije, Hrvaške, Češke, Francije, Srbije in Estonije bodo svoje znanje prenašali na mlade, ki so zaključili šolanje na Hrvaškem, Madžarskem, v BiH in Estoniji. Skupina mladih režiserjev bo pridobila dragocene mednarodne izkušnje, rezultat skupnega dela pa bo predstava, ki si jo bo ogledal širok krog publike v državi, v kateri bo nastajala. S projektom bomo dosegli kroženje znanj, metodologij, pristopov … med posameznimi državami in predvsem med mladimi in starejšimi umetniki iz različnih držav.

Ocenjujemo, da bomo vsaj 60 mladim umetnikom omogočili sodelovanje z umetniki iz drugih držav in tako pripomogli k večji mobilnosti umetnikov znotraj držav EU in držav kandidatk za članstvo v EU ter umetnikom iz Bosne in Hercegovine.

Mladim umetnikom bomo omogočili intenzivno delo z  vrhunskimi režiserji, kostumografi, scenografi in tudi tehničnim osebjem v eminentnih institucijah. Če je zaključek šole faza, ki se je končala, bo naš projekt nudil čas, najboljše igralce, prostor in ves dramaturški material, da mladi na nov način in v relativno kratkem času pridobijo veliko dragocenih informacij za samostojno delo.

Mini teater Ljubljana
Robert Waltl, direktor in umetniški vodja

Kontakt:
Robert Waltl, direktor in umetniški vodja
Janina Zagar, vodja odnosov z javnostmi


Objavljeno: 7. marec 2013

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja