Project PurPur – A European Opera Sound

Področje
Uprizoritvene umetnosti (gledališče, ples) in glasba 
Producent
Ars Ramovš, zavod za umetnost, marketing, promocijo in investiranje, Ljubljana (partner) 
Vodja
ad libitum Konzertwerkstatt GmbH (AT) 
Razpis
Kultura (2007-2013) / Razpis za leto 2013 za Sklop 1.1 (Projekti večletnega sodelovanja) in Sklop 1.2.1 (Projekti sodelovanja)
Podpora EU
200.000 EUR
Leto
2012 
Splet
http://www.purpur.eu/ 

Vodja projekta: ad libitum Konzertwerkstatt GmbH, Beljak (AT)
Soorganizatorji: Zavod Ars Ramovš, Ljubljana (SI), Associazione Orchestra Sinfonica „Guido d’Arezzo“, Milano (IT), Društvo Festival Kvarner, Opatija (HR), NEO – New European Opera (FR)

Projekt Purpur – A European Opera Sound podobno kot njegov predhodnik PurPur, temelji na praktičnih in teoretičnih izmenjavah znanja različnih načinov in tradicij igranja, torej izmenjavo glasbene kulturne dediščine različnih evropskih držav. Tokratni projekt se je razširil še na opero, pri čemer se praktično ukvarja s petjem in uspešno tradicijo evropskih opernih hiš. To delo poteka v sodelovanju z najboljšimi pevskimi učitelji in orkestrskimi glasbeniki v Evropi (člani dunajskega in berlinskega filharmoničnega orkestra ter milanske Scale).

Purpur EOS je v celoti posvečen operni ustvarjalnosti Josepha Haydna in ponuja mladim umetnikom edinstveno priložnost, da se vključijo v mednarodni operni projekt, kar je sicer možno le v uveljavljenih opernih hišah.

V središču delovnega programa projekta EOS sta preostali dve od zadnjih treh velikih oper Josepha Haydna: Orlando Paladino, dramma eroicomico (Hob XXVIII: 11) in L‘Anima del filosofo, ossia Orfeo ed Euridice dramma eroicomico v petih aktih (Hob XXVIII: 13). Mlade in nadpovprečno talentirane pevce izbirajo na zahtevnih mednarodnih avdicijah. Ena izmed njih je bila izvedena tudi v Ljubljani, 23. aprila 2013.

Kot del projekta bo v okviru Festivala Seviqc Brežice Orchester Purpur nastopil 6. septembra 2013 v Viteški dvorani brežiškega gradu s Haydnovo opero Orlando Paladino (1782), Hob. XXVIII: 11, v koncertni izvedbi.

Kontakt: Klemen Ramovš, Ars Ramovš

Objavljeno: 19. junij 2013

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja