The Film Corner Reloaded – kulturološki pristop

Področje
Filmski in avdiovizualni projekti 
Producent
Otok, zavod za razvijanje filmske kulture Ljubljana (partner) 
Vodja
Fondazione Cineteca Italiana (Italija) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - MEDIA / Filmsko izobraževanje 2018
Podpora EU
183.800,00 EUR
Leto
2018 
Splet
https://www.thefilmcorner.eu/ 

THE FILM CORNER RELOADED – A CULTURAL APPROACH

Gre za nadaljevanje projekta The Film Corner. Aktivnosti za filmsko pismenost na spletu in na terenu iz leta 2016, podprtega s strani programa EU Ustvarjalna Evropa (podprogram MEDIA). V letu 2018 se mu pridružuje tudi zavod Otok.

Glavni koordinator projekta je Fondazione Cineteca Italiana (Italija). Partnerji projekta pa so še Universita’ degli studi di Milano-Bicocca (Italija), Georgian National Film Center (Gruzija), The Film Space LTD in The Nerve Centre (Velika Britanija), Jugoslovenska kinoteka (Srbija).

Cilj druge izdaje projekta je zasnova, razvoj in testiranje inovativnega nabora pedagoških pristopov in vsebin na uporabnikom prijaznem interaktivnem spletnem orodju za filmsko vzgojo, ki je namenjeno osnovnošolcem in dijakom med 11. in 18. letom starosti ter njihovim učiteljem iz Italije, Gruzije, Velike Britanije, Srbije in Slovenije.  Pri tem je glavni namen projekta razvijanje občutljivosti za filmsko umetnost in razumevanje filmskega jezika, krepitev veščin filmske pismenosti otrok in mladih v EU in spodbujanje aktivnega odnosa do gledanja in ustvarjanja. Prva izdaja projekta je bila posvečena kritičnemu pristopu do filmskega jezika in filmu kot umetniški formi, katerima se z drugo izdajo kot tretja osrednja tema pridružuje interdisciplinarni in prečni pristop k vključevanju filmsko vzgojnih vsebin v učne načrte. Ta bo izbrane filmske teme povezoval z obstoječimi vsebinami predmetov šolskih učnih načrtov. Učitelji bodo tako z uporabo tega orodja vključevali film kot sredstvo za doseganje splošnih ciljev učnih načrtov.

Več podrobnosti o projektu sledi decembra 2018, ko se bodo aktivnosti začele izvajati, že zdaj pa si lahko ogledate spletno stran Zavoda Otok.

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja