Smuggling Anthologies / (Pre)tihotapljene antologije

Področje
Kulturna dediščina 
Producent
Mestni muzej Idrija (partner) 
Vodja
Museum of Modern and Contemporary Art (HR) 
Razpis
Kultura (2007-2013) / Razpis za leto 2012 za Sklop 1.1 (Projekti večletnega sodelovanja) in Sklop 1.2.1 (Projekti sodelovanja)
Podpora EU
107.211 EUR
Leto
2012 
Splet
https://smugglinganthologies.wordpress.com/ 

Vodja projekta: Museum of Modern and Contemporary Art, Rijeka (HR)
Soorganizatorja: Mestni muzej Idrija (SI)
, Trieste Contemporanea (IT)
Trajanje projekta: 1. 2. 2013–31. 1. 2015

Tihotapstvo je bilo vedno eden izmed načinov preživljanja, ki je zaobšlo administrativne ali politične prepreke. Tisti, ki so tihotapili, so to počeli predvsem zaradi preživetja, ne zaradi kopičenja bogastva ali ustvarjanja dobička. Zanimajo nas različni načini, kraji in obdobja, ki so omogočali preživetje tihotapljenja kot ilegalne ekonomije na križišču kulturnega, socialnega in življenjskega z uporabo različnih disciplin preučevanja: zgodovine, sociologije, etnologije, prava, muzeologije in umetnosti. Poleg uradnih dejstev želimo odkrivati tudi zgodbe o tihotapljenju različnih generacij in skritih pripovedovalcev; lahko jih odkrivamo s pomočjo izgubljenih podatkov, zgodovinskih dejstev in fiktivnih zgodb. V sivem območju tihotapstva danes lahko odkrivamo dejavnosti, ki so skrite očem povprečnih prebivalcev: tihotapljenje ljudi ali organov, drog in arheoloških zakladov, ki nasprotujejo ideji tihotapljenja kot načinu legalne oblike preživetja.

V okviru projekta bodo organizirani občasna razstava, mednarodni znanstveni simpozij in spremljajoč andragoško-pedagoški program, kjer bodo strokovni in laični javnosti predstavljena ustvarjena umetniška dela in izsledki raziskav sodelujočih umetnikov in predavateljev, ki so jih k sodelovanju povabili na podlagi odprtega razpisa.

Projekt združuje fenomen tihotapljenja z ustvarjalnostjo in odpira pot moderni umetnosti, prav tako s pomočjo različnih znanosti skozi široko perspektivo osvetljuje njegovo valovanje v preteklosti in sedanjosti, se dotika področja kriminala in prava, umetnosti in gospodarstva.

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja