Novice

DSAF ponovno uspešen na razpisu za dostop do trgov

Društvo slovenskega animiranega filma je s projektom CEE Animation Forum 2020, največjim koprodukcijskim dogodkom za dvig kompetenc na področju animacije v Srednji in Vzhodni Evropi, na letošnjem razpisu MEDIA za dostop do trgov doseglo izjemno visoko oceno in zvišanje podpore na 75.000 EUR. Gre za kar 25 % več dodeljenih sredstev kot na lanskem razpisu – čestitamo!

Rezultati · 3. junija 2019

Maja objavljeni rezultati razpisa programa Ustvarjalna Evropa v okviru MEDIA sheme za dostop do trgov (EACEA/31/2018, rok: 7. februar 2019) z uspešno prijavo DSAF-a Slovenijo uvrščajo med le 17 uspešnih držav! Velik interes (88 prijav iz 23 držav) kaže na pomen dogodkov, ki omogočajo promocijo projektov v razvoju, navezovanje stikov in izboljševanje dostopa do trgov. Podporo v višini 6,8 milijonov EUR je uspešno pridobilo 46 projektov; sredstva bodo omogočila promocijo in srečanje več kot 40.000 AV profesionalcem.

Med njimi bodo tudi udeleženci edinega koprodukcijskega dogodka za področje animacije v Srednji in Vzhodni Evropi, CEE Animation Forum (prej Višegrad Animation Foruma), ki vsako leto v začetku maja poteka v okviru Mednarodnega festivala animiranega filma Anifilm v Třeboňu na Češkem. Vodenje foruma, ki ga upravlja konzorcij partnerjev iz 5 držav (SI, CZ, SK, PL in HU), je v letu 2018 prevzelo Društvo slovenskega animiranega filma – DSAF in že takrat v vlogi vodje prvič pridobilo sredstva programa Ustvarjalne Evropa MEDIA v znesku 60.000 EUR za letošnjo, sedmo edicijo foruma.

Bistvena nadgradnja dogodka in prepričljiva projektna prijava osme edicije CEE Animation Foruma, ki bo potekala spomladi 2020, je v okviru letošnjega razpisa za dostop do trgov DSAF-u prinesla izvrstnih 88,5 od 100 točk. V izjemni konkurenci renomiranih in novih dogodkov je DSAF pridobil 75.000 EUR podpore podprograma MEDIA oz. kar 25 % zvišanje sredstev oz. (v primerjavi z lanskim razpisom). Projekt je vreden 215.720 EUR in evropska podpora pomeni 35 % delež v proračunu.

Neodvisni evropski ocenjevalci o projektu CEE Animation Forum: »Projekt zagotavlja raznolik nabor dejavnosti, ki prispevajo k razvoju animacije v srednje- in vzhodnoevropski regiji. Obsega celotno produkcijsko verigo, s posebnim poudarkom na mladih talentih. Metodologija in proces izbire sta strokovno utemeljena. Inovativni elementi so prisotni na različnih nivojih projekta. Projektno ekipo sestavljajo izkušeni strokovnjaki, ki primerno odsevajo raznolikost in velikost dogodka

V branje priporočamo:
Animation Plan for Europe (pdf.)
DSAF (Društvo slovenskega animiranega filma): Building a network (video)
CEE Animation forum 2019
DSAF prejel 155.000 EUR MEDIA podpore za krepitev animacije v Srednji in Vzhodni Evropi
Zgodovinski uspeh Društva slovenskega animiranega filma!
Srednje- in vzhodnoevropski animirani film se združuje v enotno tržišče