Novice

DSAF prejel 155.000 EUR MEDIA podpore za krepitev animacije v Srednji in Vzhodni Evropi

Društvo slovenskega animiranega filma (DSAF) je letos zaslužno za kar dva zgodovinska mejnika Slovenije v podprogramu MEDIA. Po uspehu na razpisu dostopa do trgov je DSAF zdaj prvič uspešno kandidiral še na razpisu za usposabljanje (EACEA 09/2017). DSAF bo za izvedbo programa »CEE Animation Workshop«, ki je eden od osmih novih tovrstnih podprtih projektov MEDIA, prejel 155.000 EUR za obdobje 2019–2021. Rok za prijavo na usposabljanje je odprt do 29. oktobra!

Rezultati · 30. septembra 2018


Motovila (CED Slovenija) s ponosom poudarja, da je CEE Animation Workshop edinstvena pobuda za krepitev in afirmacijo srednje- in vzhodnoevropske industrije animiranega filma. DSAF, Motovila (CED Slovenija) in 18 partnerskih pisarn CED iz regije so decembra 2017, v okviru mednarodnega festivala animiranega filma Animateka, skupaj organizirali pilotno edicijo CEE Animation Workshop, ki je takoj zatem dosegla rezultate in prepoznavnost na evropski ravni.

CEE Animation Workshop med renomiranimi evropskimi usposabljanji

Na razpisu MEDIA za usposabljanje (EACEA 09/2017; rok 26. 4. 2018) se je CEE Animation Workshop izkazal za prepričljivo zastavljen projekt z mednarodnim potencialom in kakovostnim partnerskim konzorcijem. Kot eden od osmih na novo podprtih projektov je bil uspešen v konkurenci 127 prijavljenih projektov iz 30 držav (zanimanje za razpis se je v primerjavi z letom 2017 povečalo za kar 40 %!). Komisija bo sicer skupaj podprla 49 projektov iz 17 držav v višini 7,5 milijona EUR.

Mednarodni preboj DSAF je prvič v zgodovini omogočil uvrstitev slovenske organizacije med vodje renomiranih evropskih programov profesionalnega usposabljanja v avdiovizualnem sektorju, financiranih s strani Evropske komisije.

CEE Animation Workshop je podporo pridobil v kategoriji regionalno usmerjenega programa usposabljanja, za katerega Komisija pričakuje, da bo »z naslavljanjem specifičnih potreb v animirani industriji Srednje in Vzhodne Evrope dosegel pozitivne učinke za celotno evropsko avdiovizualno pokrajino«. Gre za odlično in zavezujoče priznanje, posebej če vemo, da se je projekt dokazal med priznanimi programi z dolgoletno tradicijo in mednarodnim vplivom kot so EAVE, Torino Film Lab, Cartoon Masters, Eurodoc, Essential Legal Framework itd..

Usposabljanje na CEE Animation Workshop 2019

CEE Animation Workshop je strukturiran kot enoletno usposabljanje s tremi enotedenskimi srečanji v obdobju od decembra do maja v letih 2019, 2020 in 2021. Ciklus 2019 se pričenja 30. novembra 2018 v Ljubljani in v sodelovanju s festivalom Animateka in zavodom Motovila (CED Slovenija). Drugo srečanje bo potekalo marca, tretje pa maja 2019 v okviru Višegrad Animation Foruma, pod novim imenom CEE Animation Forum.

Rok prijave udeležbe za edicijo 2019 je PODALJŠAN do 29. oktobra 2018. Več informacij je na voljo na spletni strani CEE Animation!

Podpora izmenjavi znanj in pozitivnim sinergijam v animaciji

Komisija bo dodelila podporo 49 projektom profesionalnega usposabljanja, ki so presegli točkovni prag 83 točk od 100 možnih (prag je za 10 točk višji v primerjavi z lani). Prijava DSAF je prejela 86 točk, v utemeljitvi ocene CEE Animation pa je izpostavljeno:

Predstavljeni projekt sledi ciljem razpisa s krepitvijo kompetenc ustvarjalcev animiranega filma iz Srednje in Vzhodne Evrope in zagotavljanjem enakopravnega dostopa do financiranj in mednarodnih trgov. Usposabljanje se osredotoča na koprodukcije in trajnostne poslovne modele v različnih formatih AV vsebin (TV serije, celovečerni in kratki filmi ter novi digitalni formati). Čeprav je namenjen predvsem producentom, program hkrati vključuje tudi producente brez projektov, odločevalce iz inštitucij, ki razpolagajo s financami, TV prikazovalce, prodajne predstavnike, distributerje in druge akterje industrije iz regije. To bo spodbudilo izmenjavo znanj in pozitivne sinergije na področju animacije. Vsebina in metodologija sta relevantni /…/ Projektni tim ima primerne izkušnje, izbrani tutorji pa prihajajo iz industrije.«

Več informacij o rezultatih razpisa: EACEA 09/2017 (rok 26. apr. 2018).