Novice

CEE Animation Forum 2019

CEE Animation Forum, največje koprodukcijsko srečanje producentov, ustvarjalcev in prikazovalcev animiranih filmov iz Srednje in Vzhodne Evrope, bo med 6. in 8. majem potekalo v Třeboňu. Poleg osrednjega dela srečanja – pitchinga projektov, tridnevni program ponuja številna predavanja, razprave in projekcije. Vzporedno bo potekal tudi zaključni del usposabljanja CEE Animation Workshop. Oba dogodka potekata pod vodstvom Društva slovenskega animiranega filma in s podporo MEDIA.

Dogodki · 18. aprila 2019

V okviru sedme edicije CEE Animation Foruma bo profesionalni publiki predstavljenih dvaintrideset animiranih projektov v razvoju, med njimi tudi pet projektov, ki so del letošnjega MEDIA podprtega usposabljanja CEE Animation Workshop. Največ projektov prihaja iz Češke in Madžarske, slovenske barve pa zastopa režiser Timon Leder s projektom Mišja Hiša (Invida). Timon na tem pitchingu sodeluje že drugič: leta 2014 je prejel posebno omembo za kratki film Podlasica/The Weasel, istega leta pa je v kategoriji serij zmagala TV serija Koyaa režiserja Kolje Saksida (ZVVIKS).

Eden od ciljev CEE Animation Foruma je dvig kompetenc in omogočanje dostopa do financiranja ter trgov s spodbujanjem koprodukcij in trajnostnih poslovnih modelov. Projekti bodo v treh kategorijah (kratki, TV serije in celovečerci) predstavljeni filmskim in TV producentom, direktorjem festivalov, distributerjem in predstavnikom filmskih skladov iz Srednje in Vzhodne Evrope. Letošnja gostja foruma bo tudi predstavnica Motovile/CED Slovenija, Sabina Briški Karlić.

Zahvaljujoč partnerstvih s številnimi partnerji in programi s področja animacije ali širšega AV sektorja bodo zmagovalni projekti prejeli tako finančne kot druge nagrade. Udeleženci pitchinga bodo kandidirali za štipendijo za celoten ciklus usposabljanja CEE Animation Workshop 2019/2020, kritje stroškov udeležbe na programu ANOMALIA (Character Design Lab) ali štipendijo za udeležbo na European Animation Development Lab-u. Prav tako se bodo potegovali za brezplačno udeležbo na jesenskem srečanju renomiranega usposabljanja EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs) za filmske producente ali kritje stroškov Pop Up Film Residency, tritedenske rezidence za scenariste.

CEE Animation forum (prej Višegrad Animation Forum) je najpomembnejše koprodukcijsko srečanje za področje animiranega filma v Srednji in Vzhodni Evropi. Vsako leto v začetku maja poteka v okviru Mednarodnega festivala animiranega filma Anifilm v Třeboňu na Češkem. Upravlja ga konzorcij predstavnikov partnerjev iz petih držav: Slovenije, Češke, Slovaške, Poljske in Madžarske. Vodenje foruma je v letu 2018 prevzelo Društvo slovenskega animiranega filma – DSAF in za to uspešno – kot prvi slovenski vodja – prvič pridobilo sredstva podprograma MEDIA v kategoriji dostopa do financ.

V branje/ogled priporočamo:
DSAF (Društvo slovenskega animiranega filma): Building a network (video)
Zgodovinski uspeh Društva slovenskega animiranega filma!
Uspešna izvedba CEE Animation Workshop
European Animatin Plan (Pdf.)