Novice

Rezultati Ustvarjalna Evropa 2021 – KULTURA

Motovila s ponosom obvešča o odličnih rezultatih predstavnikov slovenskega kulturnega in ustvarjalnih sektorjev na prvih razpisih programa EU Ustvarjalna Evropa (2021–2027), ki so bili izpeljani v letu 2021. Izkupiček v podprogramu KULTURA: 40 projektov – 5,4 milijona EUR za 38 organizacij.

Ob zaključku leta 2022 Motovila obvešča šele o rezultatih razpisov za leto 2021 zato, ker je Evropska komisija spremenila razpisni postopek, vključno s sistemom sklepanja pogodb in obveščanja o rezultatih. Nacionalni centri CED namreč lahko javnost obveščajo o rezultatih in promovirajo podprte projekte šele, ko so med Evropsko komisijo in prejemniki podpore sklenjene vse pogodbe. Za razpise 2021 se je ta postopek zaradi dodatnih zamud pri lansiranju nove generacije Ustvarjalne Evrope še dodatno zavlekel in šele zdaj je končno nastopil trenutek, ko lahko veseli in ponosni razglasimo, da tudi v aktualno sedemletno obdobje slovenska kultura in film vstopata z odlično popotnico.

Evropska unija je na razpisih programa Ustvarjalna Evropa v letu 2021 podprla 59 evropskih projektov, v katerih sodeluje 57 slovenskih organizacij. Nekatere so vključene v več projektov, tako da skupna vrednost 70 pridobljenih podpor EU znaša 9,7 milijona EUR. Slovenske organizacije so ustvarile več kot 230 mednarodnih kulturnih povezav. Anja Mugerli je za delo Čebelja družina prejela nagrado EU za književnost EUPL.

Ustvarjalna Evropa KULTURA

KULTURA namenja podporo vsem kulturnim in ustvarjalnim sektorjem (z izjemo filmskega in AV sektorja) in vključuje:
– horizontalne ukrepe s podporo za projekte kulturnega sodelovanja, mreže poklicnih organizacij, platforme za promocijo evropskih neuveljavljenih umetnikov in del ter program za individualno mobilnost;
– sektorsko podporo na področju glasbe, knjige in založništva, kulturne dediščine in arhitekture ter drugih ustvarjalnih sektorjev;
– posebne ukrepe za nagrajevanje in spodbujanje odličnosti in ustvarjalnosti, kot so nagrade EU za književnost (EUPL), glasbo (Music Moves Europe), arhitekturo (Mies van der Rohe) in kulturno dediščino (Europa Nostra), evropske prestolnice kulture in znak evropske dediščine.

Ustvarjalna Evropa – KULTURA je v letu 2021 Sloveniji prinesla …

 40 podprtih projektov, v katerih sodeluje
… 38 slovenskih organizacij, od tega 22 NVO, 12 javnih zavodov in 4 podjetja,
…… 14-krat v vlogi vodje in
…… 36-krat kot partner (nekatere v več projektih),
… je na razpisih 2021 skupaj pridobilo 5.404.638,75 EUR podpore EU za projekte, s katerimi bodo
… ustvarile 195 mednarodnih povezav*
… s partnerji iz 31 različnih držav, največ z Španije (18), Nemčije in Italije (15), Belgije in Srbije (12), Avstrije, Francije in Hrvaške (11) ter Portugalske (10)[1].
…. nagrado EU za književnost EUPL Anja Mugerli za delo Čebelja družina.

[1] Sledijo 9-krat EL, 8-krat HU, 7-krat NL, 6-krat CZ, 5-krat SE, FI in DK, 4-krat NO in LT, 3-krat CY, RO, MK in EE, 2-krat IE in BG ter po 1-krat XK, UA, TN, MT, LV in IS.
*Upoštevane so povezave, ki jih ustvarja 10 organizacij, uspešnih v 4 razpisnih shemah MEDIA: (1) razvoj projektov – evropske koprodukcije, (2) strokovno usposabljanje, (3) filmska vzgoja in razvoj občinstev in (4) dostop do trgov in mreženje.