Versopolis

Področje
Knjiga in prevodni projekti 
Producent
Beletrina, zavod za založniško dejavnost (vodja) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura / Evropske platforme 2017
Podpora EU
471.782,69 EUR (1. leto); 497.633,03 EUR (2. leto); 499.544,48 EUR (3. leto); 499.510,00 EUR (4. leto)
Leto
2017 
Splet
http://www.versopolis.com/ 

Koordinator platforme: Beletrina, zavod za založniško dejavnost (SI)
Člani platforme: Ars Poetica o.z. (SK), CIRCOLO DEI VIAGGIATORI NEL TEMPO (IT), Föreningen Littfest (SE), Instytut Kultury Miejskiej (PL), Ledbury Poetry Festival (UK), Nacionalna Ustanova Manifestacija Struski veceri na poezijata (MK), Poetinis Druskininku ruduo (LT), Poëziecentrum vzw (BE), Studentsko kulturno umjetnicko drustvo ”Ivan Goran Kovacic” (HR), Unabhängiges Literaturhaus NÖ (AT), VEREIN ZUR FÖRDERUNG DES HAUSACHER LESELENZES e.V (DE), Publishers NGO FORUM (UA), Asociacion Cultural Libre expresions Artistica (ES), The Munster Literature Centre (IE), Spolek pro Prahu Literarni , z.s. (CZ), Nuoren Voiman Liitto ry (FI), Public Library ˝Stefan Prvovenčani˝ (RS), Cevrimdisi Istanbul Dergisi (TR), Complexul National Muzeal ASTRA (RO), L N IDEOGRAMMA LIMITED (CY), Writers’ House of Georgia (GE), Poets Circle (GR)

Podpora EU (štiriletna): 471.782,69 EUR (1. leto); 497.633,03 EUR (2. leto); 499.544,48 EUR (3. leto) in 499.510,00 EUR (4. leto) = 1.968.470,20 EUR

Trajanje projekta: 2017–2021

Beletrina bo v naslednjih štirih letih (2017–2021) nadaljevala s soustvarjanjem mednarodne pesniške platforme in revije Versopolis ob podpori programa Ustvarjalna Evropa. Versopolis je platforma, ki mladim pesnikom omogoča gostovanja na evropskih pesniških festivalih in ki podpira prevod in objave njihove poezije v angleščini ter drugih jezikih. Je tudi spletni arhiv kakovostne sodobne poezije in spletna literarna revija, ki objavlja kakovostne članke mednarodno uveljavljenih avtorjev. V novem obdobju pa Versopolis prinaša tudi nekaj pomembnih novosti:

Versopolisov model izobraževanja in usposabljanja
Kvalitetno kritiško pisanje je zelo pomembno za prepoznavanje in vrednotenje poezije pesnikov, ki se še uveljavljajo, a tako kot se kalijo pesniki, morajo tudi mladi literarni kritiki najprej pridobiti spretnosti in izkušnje, potrebne za razvoj profesionalne literarne kritike, ki lahko vpliva na evropsko literarno sceno. Zato smo razvili Versopolisov model izobraževanja in usposabljanja, namenjen obetavnim študentom literature in drugih na literaturo vezanih študijev. Ti bodo pod mentorstvom gostujočih urednikov tematskih tedenskih vsebin  -profesorjev z različnih evropskih univerz – pisali recenzije in kritike (pretežno tekstov Versopolis avtorjev) za objavo v reviji Versopolis.

Versopolisov korporativni podjetniški model
Druga novost bo predstavljanje platforme Versopolis kot primera dobre prakse v državah kandidatkah za vstop v EU in državah, vključenih v evropsko sosedsko politiko. Predstavitve bodo potekale v sodelovanju z lokalnimi literarnimi festivali in Centri Ustvarjalna Evropa v Srbiji, Albaniji, Gruziji in na Islandiji. Cilj je opolnomočenje kulturnih izvajalcev preko delitve znanja, kontaktov in poslovnih priložnosti ter priložnosti za sodelovanje z revijo Versopolis.

Versopolisov priročnik
Na podlagi izkušenj, nabranih tekom celotnega izvajanja projekta Versopolis, bo nastal celovit priročnik, namenjen kulturnim izvajalcem, lokalnim in nacionalnim oblastem ter oblikovalcem politik. Priročnik bo vseboval predstavitev projekta, ovrednotenje njegovega učinka ter predloge za razvoj tovrstnih projektov v prihodnosti.

Aktivnosti platforme:
Versopolis na Frankfurtskem knjižnem sejmu

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja