Novice

Moč umetnosti v nevidnih podeželskih skupnostih*

Skoraj 100 ljudi se je jeseni v Oskeu udeležilo serije dogodkov v okviru projekta PAIC – Participatory Art for Invisible Communities s podporo Ustvarjalne Evrope, pri katerem kot partner sodeluje Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici. Vabljeni k ogledu kratkega dokumentarnega filma o aktivnostih udeležencev delavnice!

Kultura · 6. januarja 2017

Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici je v Vipavski dolini konec novembra in v začetku decembra lani v okviru projekta PAIC uspešno izvedla serijo dogodkov, kjer je udeležence seznanila z »udeležbeno umetnostjo« (participatory art). Gostje dogodkov so bili tudi rezidenčni umetniki Domenec (ES) in BridA (SI). Za utrinke prebrskajte po FB profilu Akademije umetnosti in/ali si oglejte 11-minutni doku-video PAIC (avtorji: Tine Posarelli, Daša Sirk in Akademija umetnosti).

https://vimeo.com/195421051

Dokumentarni film je na svojem FB profilu objavila tudi Mestna občina Nova Gorica, kjer je Akademiji umetnosti čestitala za prispevek h kulturnemu dogajanju v občini in pripisala*:

Jeseni je v Oseku potekal projekt Moč umetnosti v nevidnih podeželskih skupnostih (PAIC – Participatory Art for Invisible Communities). Vabimo k ogledu kratkega dokumentarnega filma o aktivnostih udeležencev delavnice, ki so odkrivali digitalne medijske tehnologije in bogatili razumevanje umetnosti kot skupnostne prakse. Udeležencem in organizatorjem čestitamo za ustvarjalnost, povezovanje in odlične rezultate.

O dogodku so poročale tudi Primorske Novice.

Projekt PAIC (Udeležbena umetnost za nevidne skupnosti) je sicer multidisciplinarni projekt s podporo Ustvarjalne Evrope, ki raziskuje in razvija rešitve za kulturno regeneracijo zapostavljenih in deprivilegiranih skupnosti ter odgovarja na vprašanje, kako lahko umetniške prakse pripomorejo k osvežitvi njihove kulturne identitete. Akademija umetnosti Univerze v Novi Gorici, ki pri projektu sodeluje kot partner, sporoča, da projekt februarja potuje na Dansko, aprila je v Španiji, septembra pa spet nazaj na Goriškem. Več o projektu na spletu Akademije umetnosti.