Novice

Udeležbena umetnost (PAIC) na ogled in pokušino v Španiji

Partnerji projekta PAIC s podporo Ustvarjalne Evrope, pri katerem sodeluje Akademija umetnosti UNG, se te dni mudijo v Vicu, kjer razstavljajo dosežke PAIC. Prav tam je tudi umetniški kolektiv BridA, ki je pripravil udeležbeno delavnico PROJECT DIY (23. nov. 2017).

Kultura · 24. novembra 2017


PAICParticipatory Art for Invisible Communities / Udeležbena umetnost za nevidne skupnosti je multidisciplinarni projekt, ki raziskuje in razvija rešitve za kulturno regeneracijo zapostavljenih in deprivilegiranih skupnosti ter išče odgovore na vprašanje, kako lahko umetniške prakse pripomorejo k osvežitvi njihove kulturne identitete. Ob bogatem strokovnem diskurzu (članki, konference, seminarji) ter medijskem arhivu (dokumentarni film, fotoserije ipd.) projekt razvija pozitivni vpliv tudi na posamezne politike in sistemske ureditve, ki zadevajo kakovost kulturne produkcije v depriviranih družbenih okoljih ter ranljivih skupinah.

Pri projektu sodelujejo Omnimedia (vodja, HR), Akademija umetnosti, Univerza v Novi Gorici (SI), ACVic, center za sodobno umetnost (ES) in Soro Kunstmuseum, muzej umetnosti (DK).
Raziskave v projektu PAIC je prof. dr. Peter Purg iz Akademije umetnosti UNG predstavil s prispevkom Participatory Art as Agent of Change in Deprived Communities na mednarodni znanstveni konferenci mreže iJADE Art and Design as Agent for Change (17.–18. nov. 2017) v Dublinu na Irskem. Več o vlogi Akademije umetnosti UNG v projektu in dogodkih na goriškem na http://vsu.ung.si/paic.

Udeležbena delavnica v Španiji

V ACVic, centru za sodobno umetnost (Vic, Španija), že drugi teden poteka udeležbena delavnica projekta PAIC o pripovedovanju vsakdanjih zgodb pod vodstvom danske umetnice Line Sandvad Mengers ter lokalnega umetnika Jordija Lafona.

V četrtek, 23. nov. 2017 je na mestnem trgu z udeležbeno delavnico PROJECT DIY nastopil novomedijski umetniški trio BridA iz slovenskega Šempasa.

V petek, 24. nov. 2017, pa so v galeriji ACVIC otvorili veliko pregledno razstavo, ki reflektira dosedanjih šest dogodkov projekta PAIC (v 2018 sledita še dogodka na Hrvaškem in Danskem). Na razstavi bo prikazan tudi dokumentarni video dodiplomskih študentov Akademije umetnosti UNG Tineta Posarellija in Daše Sirk o lanskoletni delavnici (BridA in Domenec) v Oseku na Goriškem, njuna fotodokumentacija tamkajšnje delavnice udeležbene umetnosti (Darko Fritz, Tamas Tuza, Žiga Šercer) ter dokumentacija februarske delavnice magistrske študentke Akademije umetnosti UNG Helene Thuemmel v Dianalundu na Danskem (vodila jo je skupaj z Madsem Bech Paluszewskim).