Novice

Kako dobro poznate lutkarsko preteklost?

Lutkovno gledališče Ljubljana vas prek potujoče razstave »Iz zaodrja: pionirji evropskega lutkarstva« (galerija Kresija, 10. 9.–2. 10.) in drugih dogodkov s podporo Ustvarjalne Evrope vabi k odkrivanju evropske lutkovne preteklosti. Del programa je tudi seminar »Pridobivanje občinstva v kulturi« (13. 9.). Večina dogodkov je brezplačnih.

Kultura · 5. septembra 2016

Ali ste vedeli, da si je lutkarstvo v umetniškem smislu svoje pravo mesto začelo utrjevati šele po koncu prve svetovne vojne, ko so spremembe v gospodarstvu in družbi omogočile novo ustvarjalnost, načine izražanja in intelektualna stališča?

All Strings Attached (LGL)Iz zaodrja: Pionirji evropskega lutkarstva je spremljevalni program 13. festivala bienalnega festivala sodobne lutkovne umetnosti, LUTKE 2016 (Ljubljana, 9.–13. september), ki osvetljuje utrinke evropske lutkovne preteklosti. Nastal je v okviru projekta All Strings Attached: Pioneers of the European Puppetry Behind the Scenes / Pionirji evropskega lutkarstva pod drobnogledom, v katerem poleg Lutkovnega gledališča Ljubljana (LGL) sodelujejo tudi občina Čedad iz Italije, španska gledališka skupina Títeres Etcétera in umetniška akademija iz Osijeka.

Namen sodelovanja je širšemu občinstvu na sodoben način in z različnimi dogodki predstaviti pomembne zgodbe izbranih lutkovnih osebnosti z začetka 20. stoletja, ko je lutkovna umetnost doživela velike spremembe. Projekt izpostavlja miniaturno gledališče očeta slovenskega lutkarstva Milana Klemenčiča, marionetno gledališče I Piccoli di Podrecca Vittoria Podrecce, ki je s svojim varietejskim in opernim programom pomembno vplival na evropsko lutkovno umetnost ter dela Hermenegilda Lanza, ki v družbi skladatelja Manuela de Falla in pesnika Federica Garcíe Lorce velja za utemeljitelja španskega lutkarstva.

V galeriji Kresija bo med 10. septembrom in 2. oktobrom 2016 na ogled potujoča razstava Iz zaodrja: Pionirji evropskega lutkarstva (preveri javno vodstvo po razstavi). LGL vas vabi tudi na
– predstave (Doktor Faust, Duh lutkovne preteklosti, Od 3 do 93. Veličastna stvaritev),
– predavanje (V fokusu: Milan Klemenčič),
– seminar (Pridobivanje občinstva v kulturi),
– delavnice (tudi za otroke).

Več informacij je tukaj (.pdf).

Vstopnice za dogodke so na voljo na blagajni LGL. Za večino dogodkov so brezplačne.

Več o projektu Pionirji evropskega lutkarstva pod drobnogledom na CED Slovenija.