eeemerging, Emerging European Ensembles Project

Področje
Uprizoritvene umetnosti (gledališče, ples) in glasba 
Producent
Ars Ramovš, zavod za umetnost, marketing, promocijo in investiranje, Ljubljana (partner) 
Vodja
Centre culturel de rencontre d'Ambronay (FR) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura / Projekti sodelovanja 2014
Podpora EU
1.971.375 EUR
Leto
2014 
Splet
http://eeemerging.eu/ 

Partnerji: Ars Ramovš zavod za umetnost, marketing, promocijo in investiranje, Ljubljana (SI), Early Music Centre of the National University of Music (RO), Göttingen International Handel Festiva (DE), Ghislieri Musica (IT), Ozango (FR), National Centre for Early Music, York (UK), Riga Early Music Centre (LV)
Trajanje projekta: 1. 10. 2014 – 30. 9. 2018
EU podpora: 1.971.374,59 EUR / Celotna vrednost projekta: 4.079.347,36 EUR

Proces, ki ga pričenja projekt eeemerging, bo povečal enake možnosti za mlade ansamble, poleg tega pa bo tem ansamblom omogočal odlične delovne pogoje, podporo in organizacijo njihovih projektov ter jim pomagal pri pogajanjih na trgu stare glasbe v Evropi.

Cilji projekta eeemerging so:
• da najde, izbere in izobražuje najboljše evropske ansamble v vzponu,
• da ponudi tem ansamblom specifično izobraževanje iz organizacije, administracije, odnosov z javnostmi, marketinga in komunikacij, umetniškega vodenja in gibanja na odru,
• da jih z oblikovanjem mreže po vsej Evropi, ki vključuje izobraževanje, rezidence in odnose z javnostmi, pripravi za vstop na evropski trg,
• da jih pomaga promovirati s produkcijo elektronskih promocijskih map (EPK / Electronic press kits), snemanjem zgoščenk, promocijskimi materiali, fotografiranjem in podobno.

AVDICIJE
Na avdicije za ansamble 2015 se je prijavilo 83 ansamblov. Od tega jih je 17 izločil že prijavitelj, 66 smo jih ocenjevali soorganizatorji najprej vsak posebej, potem pa še na skupnem ocenjevanju 3. oktobra 2014 v Ambronayu, kjer smo izbrali 19 najboljših. Ti so se lahko udeležili avdicij v začetku decembra 2014 v Leipzigu (Bach Museum), Parizu (CNSMDP, Conservatoire national supérieur de musique et de danse de Paris) in Baslu (Schola Cantorum Basiliensis), kjer smo izbrali 6 najboljših:
• Camerata Bachiensis (Leipzig, DE)
• Amsterdam Corelli Collective (Amsterdam, NL)
• Barroco Tout (Brussels, BE)
• Les Contre-Sujets (Paris, FR)
• Sollazzo Ensemble (Basel, CH)
• Repicco (London, GB)

LAVREATI 2014
4. oktobra 2014 smo v Ambronayu soorganizatorji odločali tudi o štirih že predhodno izbranih ansamblih, ki jih je Center kulturnega druženja Ambronay predstavil v okviru festivala eeemerging. Ocenjevanje je bilo naporno, ker so bili vsi štirje ansambli resnično vrhunski, smo se pa potem dokaj enodušno odločili za ansambla Seconda Pratica in Voces Suaves.

eeeMERGING IN SEVIQC BREŽICE
V okviru celotnega projekta omogoča Seviqc Brežice 12 rezidenc, eno v 2014, po tri v letih 2015-2017 in dve v 2018. Kot soorganizator smo morali predlagati izobraževanje, ki ga bomo nudili mladim umetnikom. Izhajali smo iz dejstva, da je gib za umetnike zelo pomemben tako pri oblikovanju poslovne ponudbe in poslovni komunikaciji kot pri pripravi na koncerte in njihovi izvedbi. Tako smo za usposabljanje na rezidencah v Sloveniji izbrali dve odlični, strokovno izredno suvereni in mednarodno priznani umetnici: Tanjo Skok, veliko specialistko za historični ples in plesno umetnico ter Simono Zorc Ramovš, ki je igro študirala na moskovski akademiji Gitis Rati, ki jo je ustanovil Konstantin Sergejevič Stanislavski, eden velikih sodobnih gledaliških praktikov, in ki goji njegovo tradicijo.

Ambronay je to našo odločitev dobrodošlo sprejel, v medijska in programska sporočila o projektu vključuje tudi gib umetnikov, kar je naš prispevek, oziroma udeležba slovenskega znanja v evropskem dogajanju na vrhunski sceni stare glasbe.

Sijajen nizozemski ansambel Seconda Pratica je bil v naš festivalski program izbran na podlagi priporočila Centra v Ambronayu in še preden je Evropska komisija objavila, katere projekte bo sofinancirala. Ker so se zdaj uvrstili tudi med lavreate, sta s tem povezana tudi izbira tega ansambla za nastop na Seviqc Brežice in projekt eeemerging.

Rezidenco za ansambel Seconda Pratica smo izvedli v začetku decembra 2014 na Goričkem, vključevala pa je tudi dva koncerta tega ansambla:
• petek, 5.12.2014, ob 20:00, Grad, Grad Grad
• sobota 6.12.2014, ob 20:00, Brestanica, Grad Rajhenburg (zaključni koncert Seviqc Brežice 2014)

Ob Goričkem so rezidence načrtovane še v Rogaški Slatini in Termah Čatež, na vsaki teh destinacij bodo po 4 rezidence projekta eeemerging.

Aktivnosti projekta:
Poziv za mlade ansamble s področja stare glasbe
Okcident sreča Orient na Gradu Brežice
Festivalsko poletje 2015 vabi
Začenja se festival Seviqc Brežice 2015

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja