Novice

Septembra že 34. Mednarodni literarni festival Vilenica

Društvo slovenskih pisateljev vabi na 34. Mednarodni literarni festival Vilenica (10.–15. sept. 2019), ki je del projekta »Read Me I am Yours« s podporo Ustvarjalne Evrope. Festival prinaša številne dogodke; literarna branja, pogovore, srečanja in okroglo mizo v Cankarjevem domu v Ljubljani. Vabljeni tudi v kraško jamo Vilenica, na slovesno podelitev nagrade vilenica 2019.

Kultura · 4. septembra 2019

Društvo slovenskih pisateljev, skupaj s Kulturnim društvom Vilenica iz Sežane, med 10. in 15. sept. 2019 vabi na 34. Mednarodni literarni festival Vilenica. Festival, ki je del projekta Read Me I am Yours s podporo EU programa Ustvarjalna Evropa, se bo odvil v Ljubljani, Hrastniku, Kočevju, Kopru, Sežani, na Štanjelu, v Trstu in jami Vilenica.

Festival prinaša številne dogodke; literarna branja, pogovore, srečanja in okroglo mizo v Cankarjevem domu, na kateri bodo sodelovali vsi gostje letošnje Vilenice. Vabi tudi v sugestivno kraško jamo Vilenica, na slovesno podelitev nagrade vilenica 2019.

FESTIV – ALL: predstavitev partnerskih festivalov
V torek, 10. septembra 2019, ob 11. uri

34. Vilenica gosti avtorici nomadki E. M. Reapy (Irska), magistrico kreativnega pisanja in Ivano Šojat (Hrvaška), nekdanjo dopisnico iz Bruslja, kolumnistko Večernjega lista. Aktivnost Avtorji nomadi je v okviru projekta Preberi me predano namenjena že uveljavljenim slovenskim, irskim in hrvaškim avtorjem, da se udeležijo vseh treh partnerskih festivalov v projektu in z vključenostjo v festivalsko dogajanje svoje delo predstavijo nadnacionalnemu občinstvu.

Vilenica preko izmenjave avtorjev med državama sodeluje tudi s Toronto International Festival of Authors, kanadskim festivalom, kamor je vsako leto povabljen slovenski avtor v fokusu Vilenice – letos na festival Vilenica prihaja Ayesha Chatterjee, ki verjame, da se moč poezije skriva v njeni dostopnosti, zato večinoma piše kratke pesmi v izčiščenem in razumljivem jeziku.

Dogodek v Ljubljani (NLB Center inovativnega podjetništva) povezuje Noah Charney. Pogovor bo potekal v angleščini s prevodom v slovenščino; tolmači Breda Biščak. Pokrovitelj dogodka je NLB, d.d.

Letošnja Vilenica bo pod festivalskim geslom Ego in fabula osvetlila avtobiografsko pisanje, ki je v večini literatur v porastu. Osrednje ime festivala je prejemnik nagrade vilenica 2019, srbski pisatelj Dragan Velikić, festival pa postavlja v središče tudi slovenskega avtorja Esada Babačića. Posebna pozornost je z izidom antologije in gostovanjem avtorjev namenjena književnosti Italije. Ob izidu Antologije sodobne italijanske poezije Un filo di seta bo festival gostil Silvio Brè, Mario Grazio Calandrone, Claudia Damianija in Giana Maria Villalto.

Več o festivalu preko www.vilenica.si ali FB @vilenica.si

Festival Vilenica spada med uspešne prijavitelje na razpisih za projekte sodelovanja in evropske festivale v okviru programa Ustvarjalna Evropa 2014–2020. Vabljeni k brskanju po bazi uspešnih projektov Društva slovenskih pisateljev na spletu CED Slovenija.
V branje priporočamo tudi članek Projekti sodelovanja 2019 – ponovno rekordni rezultati, med katerimi je tudi Društvo slovenskih pisateljev.