Identity on the Line / Identiteta na prepihu

Področje
Kulturna dediščina 
Producent
Muzej novejše zgodovine Slovenije (partner) 
Vodja
Vest-Agder-Museet IKS (NO) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura / Projekti sodelovanja 2019
Podpora EU
1.281.601 EUR
Leto
2019 
Splet
http://i-on.museum/ 

Vodja: Vest-Agder-Museet IKS (NO)
Partnerji: Muzej novejše zgodovine Slovenije (SI), Ájtte, svenskt fjäll- och samemuseum (SE), Etnografski muzej Istre – Museo etnografico dell’Istria (HR), Knud Rasmusens Hus (DK), Muzeum Pomorza Srodkowego w Slupsku (PL), Universitetet i Agder (NO), Vilniaus Universitetas (LT)

Vrednost projekta: 2.563.202 EUR (50 %)
Višina podpore EU: 1.281.601 EUR
Trajanje projekta: 1. 9. 2019–31. 8. 2023

Foto vir: FB @IdentityOnTheLine.

Muzej novejše zgodovine Slovenije skupaj s partnerji iz Hrvaške, Švedske, Norveške, Poljske in Litve raziskuje dolgoročne posledice različnih migracijskih procesov, prostovoljnih ali prisilnih, ki so se zgodili v Evropi v zadnjem stoletju.

Naslanjajoč se na podobne pristope in izhodišča, bodo muzejske in univerzitetne ustanove raziskovale migracijske procese, ki so zaznamovali zgodovino posameznih držav. Ob zbiranju predmetov in pričevanj, ki bodo tvorili lokalne razstave, pa bodo ustvarjale prostor za odstiranje občutljivih osebnih zgodb obenem pa osvetlile številna vprašanja, ki so doslej ostala nenaslovljena.

Glavne ugotovitve in skupne značilnosti bodo povzete v potujoči skupni razstavi ter v digitalnem paketu za izobraževanje. (Vir. MNZS.)

Muzej novejše zgodovine Slovenije v okviru projekta I-ON vabi k udeležbi na brezplačne spletne seminarje (2020) z izjemnimi mednarodnimi strokovnjaki:
– Četrtek, 8. 10., ob 11.00: Čezmejna telesa – Raziskovalni projekt o vizualnosti, mobilnosti in intersubjektivnosti (prof. dr. Luisa Passerini)
– Petek, 16. 10., ob 9.00: Kako lahko muzejski predmeti vzbudijo empatičen odziv? (dr. Elif Gokcigdem)
– Petek, 23. 10., ob 11.00: Ovrednotenje begunstva: begunski glasovi v sodobni svetovni zgodovini (prof. dr. Peter Gatrell)
– Četrtek, 29. 10., ob 11.00: Muzej vojnega otroštva – od knjige in pobude, do muzeja, ki z lokalno skupnostjo soustvarja mednarodno kulturno dediščino (Amina Krvavac)
– Četrtek, 5. 11., ob 14.00: Svet, ki so ga ustvarili begunci (prof. dr. Pamela Ballinger)
Digitalna predavanja bodo potekala na spletni platformi ZOOM v angleškem jeziku.
Podrobnejši program je tukaj (.pdf).

MNZS raziskuje zgodbe ljudi in njihovih potomcev, ki so se iz nekdanjih jugoslovanskih republik preselili v Slovenijo v času med drugo svetovno vojno in osamosvojitvijo Slovenije leta 1991.
Če imaš med 18 in 30 let, tvoji predniki pa izvirajo iz območja Bosne in Hercegovine, Črne gore, Hrvaške, Kosova, Makedonije, in/ali Srbije, do septembra 2020 sporoči svojo zgodbo MNZS.
Za več glej Poziv: Identiteta na prepihu.

Drugi projekti istega producenta

Projekti s področja