Novice

CON-FRONT glasbeno-vizualni dogodek

Fundacija Poti miru v Posočju v sklopu projekta CON-FRONT s podporo Ustvarjalne Evrope vabi v Tolmin (12. nov.), Ljubljano (13. nov.) in Gorico (14. nov.) na glasbeno-vizualno predstavo in dokumentarni film, ki govori o zgodbah vojn v času prve svetovne vojne in danes ter usodah ljudi, ki bežijo iz konfliktnih območji.

Kultura · 6. novembra 2019

CON-FRONT je mednarodni in multidisciplinarni projekt s poudarkom na spominu na 1. svetovno vojno. Projektni partnerji bodo na podlagi ustvarjanja s sodobno glasbo in poznavanjem kulturne dediščine ter soočanjem s preteklostjo in sedanjostjo razvili nove načine obeleževanja in spominjanja.

Glasbeno-vizualni dogodek je pripravilo 10 mladih glasbenikov in vizualnih umetnikov iz Slovenije, Belgije, Francije, Italije in Severne Makedonije. Po francosko-belgijski turneji, bo dogodek, ki je brezplačen, predstavljen tudi v Sloveniji in Italiji, in sicer:

** 12. nov. 2019 v Kinogledališču Tolmin ob 11.45 za gimnazijce in ob 20. uri za abonma in izven;
** 13. nov. 2019 ob 20. uri v Kinu Šiška Ljubljana;
** 14. nov. 2019 ob 20.30 uri v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici/Gorizia.
Prisotnost potrdite na info@potmiru.si do 12. nov. 2019.

O predstavi

CON-FRONT predstava se začne s projekcijo 30-minutnega dokumentarnega filma mlade italijanske ustvarjalke Chiare Caterine, njen osrednji del pa je glasbeno vizualni dogodek, ki ga je ustvarila skupina mladih umetnikov iz Slovenije, Francije, Belgije in Severne Makedonije. Gre za umetniško stvaritev na temo vojn in njihovih posledic. Rdeča nit so zgodbe beguncev iz vojn, ki so se zgodile v preteklosti in tistih, ki se dogajajo danes. Vsebina predstave, ki temelji na skupni evropski pripovedi o prvi svetovni vojni in vojnah, ki so ji sledile, je interpretirana na sodoben avdio-vizualni način. Njeno sporočilo je močno, dotakne se srca in možganov ter gledalca ne pusti hladnega.
Pod vodstvom belgijskega glasbenika Mathijasa Bertela je osem mladih pop in rock glasbenikov ter vizualnih umetnikov ustvarilo predstavo, v kateri so glasba in podobe neločljivo povezani. Vsebina predstave je interpretirana na sodoben avdio-vizualni način.
Različna čustva, ki spremljajo ljudi v begu iz konflikta, so raziskana v desetih dejanjih, kjer se zgodovina odlično prepleta s sedanjostjo. CON-FRONT subtilno povezuje terenske posnetke, arhivsko gradivo, animacijo in video v čudovito enoto, podprto z glasbo, ki jo lahko označimo kot post-rock, elektronska, neoklasicistična in kinematografska.
Meje zbledijo, žanri se topijo, posamezne zgodbe preteklosti in sedanjosti se kristalizirajo v bolečo univerzalno resničnost. Zgodovina se še naprej neusmiljeno ponavlja; kar se nam zdi, da je za vedno izginilo, lahko ponovno postane pereče vprašanje!

Ustvarjalci:
** Mathijs Bertel (BE): umetniški vodja, violina (Ansatz der Maschine)
** Samo Vovk (SI): električni bas, vokal, akustična kitara (Perpetuum Jazzile, Kreativo)
** Martina Barakoska (MK): bobni, tolkala (DUPER, King’s Peach, Emilija Slavkovska)
** Joana Risteska (MK): električna in akustična kitara (One, two, three – 103)
** Koen Quintyn (BE): Rodos, klavir, elektronika, „Prophet“ (Tessa Dixson, St. Grandson)
** Baptiste Roger (FR): elektronika (NUMéROBé)
** Aïlien Reyns (BE): vizualno oblikovanje (Tripot, Tracking the Subject)
** Neli Maraž (SI): vizualno oblikovanje (‘Kristjan’, ‘What remains’)
** Loup Blaster (FR): vizualne slike v živo, vizualno oblikovanje (‘Al hurriya, Freedom’, DECAMPER)

Poleg L’Association La Passerelle | Le Grand Mix (FR, vodja), 4AD (BE), JU Mladinski kulturen centar (MK) in Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju« (SI), pri projektu CON-FRONT kot pridruženi partnerji sodelujejo tudi Goriški muzej, Zavod za šport, kulturo in mladino Občine Tolmin ter Kino Šiška.