Novice

Projekt CON-FRONT bo povezal umetnike različnih narodov in umetniških praks

Fundacija Poti miru v Posočju se povezuje s kulturnimi centri La Passarelle – Le Grand Mix iz Francije, 4 AD iz Belgije in MKC iz Makedonije. V ponedeljek, 10. sept. 2018 je v Kobaridu gostila prvo partnersko srečanje, ki se ga je udeležila tudi predstavnica Motovile.

Rezultati · 13. septembra 2018

Fundacija Poti miru v Posočju je v sodelovanju s partnerji iz Francije (vodilni partner), Belgije in Makedonije uspela pridobiti podporo EU Ustvarjalna Evropa za projekt CON-FRONT v okviru posebnega razpisa za projekte sodelovanja, ki se navezujejo na Evropsko leto kulturne dediščine 2018 (EACEA 35/2017).

Projekt bo združil glasbenike različnih narodov, ki bodo skozi različne načine umetniškega izražanja ustvarili multimedijsko delo, ki bo jeseni prihodnje leto predstavljeno v Belgiji, Sloveniji, Makedoniji in Franciji, posnet pa bo tudi dokumentarni film. Slovenijo bosta zastopala mladi skladatelj in instrumentalist Samo Vovk iz Senožeč ter briška vizualna umetnica Neli Maraž. »V Posočju jim bomo predstavili zgodbe beguncev iz prve svetovne vojne, pa tudi izkušnje bosanskih beguncev v 90. letih. Čeprav nameravamo obeleževati skupno dediščino prve svetovne vojne, pa želimo pokazati, kaj pomeni biti begunec, kaj sta vojna in kaj mir kot najbolj pomembna skupna vrednota,« je za DELO povedala Maša Klavora iz fundacije.

Idejna pobudnica projekta CON-FRONT Marianne Dewulf iz Kulturnega centra 4 AD iz belgijskega Diksmuideja je izpostavila, da je ob povezovanju umetnikov različnih narodov in umetniških praks eden od namenov projekta tudi oblikovanje smernic za pripravo spominskih prireditev v povezavi s stoletnicami 1. svetovne vojne, ki bi bile z uporabo nove tehnologije in prepletom različnih umetniških govoric, bolj zanimive tudi za mlajšo generacijo.

Fotografije (©Fundacija Poti miru).
Vir: Primorski val, DELO in Fundacija Poti miru.