B-AIR Art Infinity Radio

Področje
Interdisciplinarni projekti 
Producent
Institut Jožef Stefan (partner) 
Vodja
Radiotelevizija Slovenija javni zavod Ljubljana (SI) 
Razpis
Ustvarjalna Evropa (2014-2020) - Kultura / Projekti sodelovanja 2020
Podpora EU
790.335 EUR
Leto
2020 
Splet
https://ars.rtvslo.si/b-air/ 
Foto: juL McOisans/Tomaž Drnovšek/RTVSLO.

Projekt: B-AIR Art Infinity Radio – Creating sound art for babies, toddlers and vulnerable groups
Koordinator: Radiotelevizija Slovenija javni zavod Ljubljana (SI)
Partnerji: BAZAART (RS), Ecole d’Architecture de Grenoble (FR), Institut Jožef Stefan (SI), ITA-Suomen Yliopisto (FI), Javna medijska ustanova Radio – televizija Srbije (RS), Radioteatar Bajsic i prijatelji (HR), Twixtlab AMKE (EL), Visokoskolska ustanova internacionalni burc univerzitet-International Burch University (BA)

Vrednost projekta: 1.580.670 EUR
Višina podpore EU: 790.335 EUR (50 %)
Trajanje projekta: 1. 10. 2020–30. 8. 2023

RTV Slovenija vabi na brezplačne spletne seminarje B-AIR LAB, vsak torek med 18.00 in 19.30 uro, do maja 2021. Dogodki so del aktivnosti evropskega projekta s podporo Ustvarjalne Evrope.

Devet partnerskih organizacij iz osmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija v skupnem projektu raziskuje, kako na naš kognitivni, čustveni in osebnostni razvoj vplivajo slušni dražljaji, kaj torej za ljudi in svet okoli nas pomeni zvok. Naslov projekta B-Air je mogoče razvezati v B kot oznako za baby oziroma dojenčka in AIR kot Art Infinity Radio, torej Neskončni umetniški radio, pojasnjujeta Tina Kozin in Saška Rakef.

Uveljavljeni slovenski in tuji skladatelji, režiserji, pisci bodo ustvarjali simfonična dela, zvočne instalacije in radijske igre za dojenčke in malčke; nastajali pa bodo tudi bolj specifični strokovni programi za ranljive ciljne skupine, na primer omogočanje glasovnega stika med materjo in novorojenčkom / nedonošenčkom v inkubatorju; uporaba glasbe v predpripravi na preiskave in posege, uporaba glasbe v rehabilitaciji specifičnih razvojnih zaostankov (zlasti na področju govora), razvoj orodij za dostopnost zvočnih vsebin gluhim in naglušnim in drugo. Umetniški proces bodo komplementarno dopolnila strokovna srečanja z mednarodno udeležbo, delavnice in predavanja, ki jih bo dopolnjevala tudi poglobljena izobraževalno novinarska produkcija.

AIR (Abstract Infinity Radio): Radijski program kot umetniško delo
Zvočna in radijska umetnost za dojenčke, malčke in ranljive skupine bo predstavljena na radijskem programu ARS in na AIR-u, umetniškem spletnem radijskem kanalu, podprtem z inovativno tehnologijo, ki ga bo v projektu testno razvijal Institut Jožef Stefan. Gre za mednarodno radijsko platformo za umetniška spletna sodelovanja v realnem času, nadgrajeno s tehnologijami strojnega učenja. Vsebine B-AIR na voljo tudi za poslušanje.

Več o projektu na povezavi tukaj.

Projekti s področja